Linkuri accesibilitate

Se înrăutățesc relațiile moldo-ruse? - Ce cred oamenii politici


M. Ghimpu: „Federaţia Rusă a recunoscut independenţa R. Moldova, deci şi Declaraţia noastră de independenţă. În această declaraţie scrie negru pe alb că a fost ocupaţie...”


Duma de stat de la Moscova a adoptat ieri în unanimitate un document în care critică decretul preşedintelui interimar Mihai Ghimpu de instituire a Zilei ocupaţiei şi a comemorării victimelor comunismului. În declaraţie se spune că acest decret ar reprezenta un atac la adresa relaţiilor dintre Federaţia Rusă şi Moldova şi o încercare de rescriere a istoriei. Mai mult, in declaraţia votata de deputaţii de la Moscova se vorbeşte despre Moldova sub actuala guvernare de centru dreapta ca sursă de instabilitate regională cu consecinţe ireparabile, şi chiar despre pericolul revenirii la , citam „neo-fascism”. Liliana Barbăroşie care s-a aflat astazi in Parlamentul de la Chişinău a adunat mai multe opinii şi reacţii de la unii deputati ai Aliantei:


Vicepreşedintele Parlamentului Serafim Urechean, consideră că declaraţia de ieri a Dumei de Stat a Federaţiei Ruse este un semnal clar că relaţiile moldo-ruse se înrăutăţesc: „Iar a apărut vin moldovenesc cam acru. Acum să vedem – acreala asta e politică sau de altă natură...”

Urechean este de părere că Mihai Ghimpu nu a fost suficient de perspicace şi a ignorat posibilele efectele ale decretului xare nu au întîrziat să apară: „La emoţie, la ambiţie, cînd nu porţi responsabilitate prea mare îţi poţi închipui că această problemă se poate rezolva şi fără Rusia. Să nu ne facem iluzii şi noi în această dimensiune – soluţionarea conflictului transnitrean – trebuie să avem drept partener Rusia. Dacă Ghimpu se consulta cu noi, poate acest decret ar fi avut alte efecte.”

Liderul fracţiunii parlamentare a PLDM, Mihai Godea, crede că nu atît declaraţia Dumei de Stat trezeşte îngrijorare, cît noul anunţ parvenit din Rusia privind calitatea vinurilor moldoveneşti: „Cred că este o consecinţă directă a acestui decret. Sper foarte mult ca guvernul să poată gestiona eficient această situaţie, care ne demonstreayă încît o dată că în subiecte ce au atingere cu politica externă a statului trebuie să fim foarte atenţi.”

Colegii democraţi ai preşedintelui interimar din coaliţia de guvernămînt cred că atît declaraţia semnată ieri de Duma de Stat, cît şi anunţul Rospotrebnadzorului despre înasprirea condiţiilor de verificare a calităţii vinului exportat în Rusia anticipează vremuri grele pentru Republica Moldova. Preşedintele de onoare al PD, Dumitru Diacov: „După acest decret au apărut nişte probleme şi s-ar putea să mai avem surprize de acest gen.”

Şi preşedintele comisiei parlamentare pentru politică externă, democratul Igor Corman: „Eu mi-aş fi dorit ca deputaţii ruşi să fi ţinut cont că decretul lui Ghimpu nu oglindeşte atitudinea general a politicienilor moldoveni faţă de Rusia.”

Iată însă cum răspunde Mihai Ghimpu acuzaţiilor care i se aduc de deputaţii din Duma rusă, dar şi reproşurilor venite din partea colegilor săi de coaliţie: „Federaţia Rusă a recunoscut independenţa R. Moldova, deci şi declaraţia noastră de independenţă. În această declaraţie scrie negru pe alb că a fost ocupaţie. Deci, eu nu văd de unde această nemulţumire. Şi eu nu cred că problema calităţii vinului are vreo legătură cu decretul meu...”

Rospotrebnadzor a anunţat ieri despre blocarea unui lot de vin de export din Republica Moldova, care nu ar corespunde cerinţelor de siguranţă impuse de Federaţia Rusa şi despre înăsprirea, pentru viitor, a rigorilor la controlul calităţii vinurilor moldoveneşti va fi mai dur. La fel, s-a anunţat că deschiderea unor noi terminale vamale pentru exportatori de vinuri moldoveneşti spre Rusia ar putea să întîrzie. Primarul Moscovei, Iuri Lujkov, membru al partidului Edinaia Rossia, a chemat locuitorii capitalei ruse să boicoteze producţia de provenienţă moldovenească, calificînd decretul lui Ghimpu drept „o decizie sălbatică”.
Previous Next

XS
SM
MD
LG