Linkuri accesibilitate

Dramele Rusiei: copiii sinucigași


Sayid Fehretdinov, copilul de zece ani, elev al unei școli militare de la Moscova
Sayid Fehretdinov, copilul de zece ani, elev al unei școli militare de la Moscova

Aproximativ 2500 de copii şi adolescenţi îşi curmă viaţă anual în Rusia, iar raportată la numărul populaţiei estimarea indică o cifră de două ori mai mare decât în ţările occidentale.



La Moscova, un băiat de 10 ani a sărit pe geamul apartamentul său şi s-a sinucis. Ce l-a făcut să-şi ia viaţa? Părinţii lui Sayid Fehretdinov spun că din cauza şcolii unde ar fi fost maltratat de colegi şi hărţuit sexual de un profesor. Profesorii spun că din cauza problemelor din familie, unde Sayid ar fi fost neglijat. Unii psihologi pun vina pe slabul sistem de ocrotire a copilului din Rusia. Cauzele adevărate rămân necunoscute la patru luni de la sinucidere
.

Camera lui Sayid a rămas neatinsă din luna februarie. În faţa poliţei cu manuale şi cărţi, tatăl, Ramil Fekhretdinov spune că ar trebui să caute împreună cu soţia, Marina, prin cărţile fiului, poate găsesc vreo notiţă printre pagini. Dar le este greu. Nu-şi pot stăpâni lacrimile.



Mic pentru vârsta sa, Sayid învăţa de trei ani la o şcoală de cadeţi de marină, aflată chiar în curtea blocului unde locuia. „Eroii Sevastopolului” a fost aleasă pentru amplasarea convenabilă şi pentru că băiatul visa să devină militar.

Părinţii Ramil şi Marina spun că cei trei ani de studii l-au făcut pe fiul lor profund nedericit. El ar fi fost bătut de colegi din cauza numelui musulman şi originii etnice tătare, iar profesorii ar fi tolerat asemenea manifestări. Un profesor l-ar fi abuzat sexual pe Sayid, o acuzaţie respinsă de şcoală. Cu câteva săptămâni până la sinucidere, Sayid a fost internat la spital din cauza unor răni. Avea cucuie şi se mişca cu greutate, povesteşte tatăl. Complet schimbat, Sayid i-ar fi spus că cei de la şcoală l-au ucis. „Înţelegea că i s-a întâmplat un lucru ireparabil”, spune Ramil.

La şcoală, profesorii spun că au chemat salvarea pentru că Sayid avea o rană la picior lăsată fără atenţie de părinţi. Directorul Evgheni Vvedenski, fost căpitan de navă, respinge categoric acuzaţiile de violenţă şi abuz sexual, acuzînd în schimb părinţii că l-ar fi lipsit de atenţia necesară pe Sayid. Psihologul şcolii nu a raportat poliţiei acuzaţiile de abuz sexual auzite de la băiat şi i-a sfătuit pe părinţi să acţioneze de parcă nu s-ar fi întâmplat nimic.

Aleksandr Şadura, psiholog pentru minori, spune că psihologii ruşi nu sunt obligaţi să raporteze asemenea cazuri. Ei nu o fac şi din teamă că intervenţia brutală a poliţiei poate traumatiza şi mai mult copii abuzaţi.
Din păcate, spune Şadura, nu există un sistem eficace care să descopere şi să prevină violenţa împotriva copiilor în Rusia. Se fac eforturi mai ales din partea organizaţiilor neguvernamentale, dar sistemul lipseşte.

În Rusia există lucrători sociali pentru copii, dar misiunea lor este alta, spune anchetatorul Aleksei Kasatkin care s-a ocupat de cazul lui Sayid. Lucrătorii sociali au grijă mai ales de aşa numitele familii problematice unde părinţii beau, fumează şi se ceartă. „Dar, de regulă, copii din asemenea familii nu se sinucid. Cei care comit sinucideri sunt deseori din familii obişnuite, cu venituri medii, unde din motive diverse copii dezvoltă un soi de nemulţumire faţă de părinţi şi de ei înşişi”.

Kasatkin a petrecut mai mult de o lună în discuţi cu părinţii lui Sayid şi cu profesorii de la şcoală. El crede că nici una dintre părţi nu poate fi trasă la răspundere în acest caz. Mai curând, o combinaţie de probleme din familie şi de la şcoală l-au făcut pe copil să-şi pună capăt zilelor.

Indiferent de cauzele care l-au împins pe băiatul de 10 ani la sinucidere, mulţi psihologi sunt alarmaţi de numărul în creştere al unor astfel de cazuri. Se crede că aproximativ 2500 de copii şi adolescenţi îşi curmă viaţă anual în Rusia. Raportată la numărul populaţiei, estimarea este de două ori mai mare decât în ţările occidentale ca Franţa. Mai multe sinucideri recente au atras atenţia asupra faptului că autorităţile nu sunt pregătite să le facă faţă.

O parlamentară comunistă, Nina Ostanina a denunţat un proiect de lege care propune reducerea numărului de psihologi în şcoală. Mai mulţi specialişti au propus introducerea unui sistem de examinare obligatorie a tuturor elevilor pentru a descoperi din vreme tendinţele de agresiune şi sinucidere.

Pentru Sayid este prea târziu. Părinţii îşi reproşează că nu au dat ascultare la timp cererilor băiatului de a fi transferat la altă şcoală, că nu au observat cât de grave sunt problemele care îl frământau. „Trebuie să-ţi apleci urechea la fiecare suflare a copilului, la fiecare sunet, fiecare cuvânt”, spune tatăl. Să nu treci nimic cu vederea şi atunci nu se va întâmpla nimic. Noi nu am făcut-o, încheie tatăl lui Sayid, şi ne-am pierdut fiul”.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

Pe aceeași temă

Previous Next

XS
SM
MD
LG