Linkuri accesibilitate

Potrivit deciziei luate astăzi, guvernul are misiunea de a elabora și edita manualele școlare și să caute cadrele didactice pentru predarea religiei.


Potrivit initiativei aprobate de Cabinetul de Ministri, cursul de religie va fi optional pentru clasele 1-9, la solicitarea in scris a parintilor sau a tutorilor elevilor. Pana la toamna, guvernul are misiunea de a elabora si edita manualele, dar si sa caute cadrele didactice pentru predarea religiei.

Se vorbeste că PUM ar fi favoritul politic al Sinodului Bisericii Ortodoxe şi al Preasfinţitului Vladimir şi că are cunoscută deocamdată doar o singură sarcină de program politic si electoral – să lupte pentru predarea obligatorie în şcoli a disciplinei „Bazele Ortodoxiei”. Iata de ce l-am intrebat pe Ion Mereuta, unul dintre liderii formatiunii pe ce vor merge umanistii mai departe daca guvernmul a luat astazi aceasta decizie.

Ion Mereuta: „Guvernul Republicii Moldova a hotarat sa introduca facultativ „Istoria religiei” in scoala. Noi, suntem pentru introducerea „Bazelor Ortodoxiei” si nu facultativ dar obligatoriu. Si acuma la Curtea Suprema de Justitie se afla pe rol dosarul grupului de initiativa Pasat. De aceea noi vom sustine si mai departe aceasta initiativa fiindca PUM are in programul sau introducerea religiei in scoala si noi sustinem initiative domnului Pasat si a Mitropolitului Moldovei. Si vom continua si mai departe conform deciziei judiciare.”

Europa Liberă: Dar nu vi se pare ca totusi, aceasta decizie luata de Guvern vine sa consolideze societatea?

Ion Mereuta: „De ce anume acum Guvernul a luat aceasta hotarare? De aceea ca a vrut sa contrabalanseze situatia aceasta de la initiative domnului Pasat si a Mitropolitului Vladimir. Noua ne este clar ca in PLDM se afla toate sectele si toti sectantii, inclusiv Inaltstatatorul Bisericii Baptiste. Deci, chestiunea aceasta nu ne incalzeste deloc si ea nu unifica societatea. Dar mai departe o dezbina. Noi suntem un stat ortodox, suntem preponderant crestin ortodocsi. Si trebuie sa ne aparam credinta noastra de sectanti, de satanisti care ne distrug bazele spiritualitatii noastre de veacuri”.

Europa Libera a cautat sa afle si pererea Mitropoliei Moldovei. Protoiereul Vadim Cheibas, secretarul Mitropolitului Vladimir, a spus ca intaistatatorul Bisericii se afla peste hotare iar el nu poate deocamdata sa se pronunte pe marginea deciziei adoptate azi de catre Guvern.

„Disciplina nu este aprobata pentru ca propunerea vine la insistenta cuiva sau din afara. Acesta are scopul de a consolida societatea”, a tinut sa precizeze premierul Vlad Filat.
XS
SM
MD
LG