Linkuri accesibilitate

Rusia: un registru al „tinerilor talentați”


Membri ai grupului pro-Kremlin „Nashi” (Ai noștri)
Membri ai grupului pro-Kremlin „Nashi” (Ai noștri)

„Generaţia noastră a fost, din păcate, mai conştientă de stelele din show business decât de tinerii oameni de stiinta, artisti, poeti.”


Guvernul Rusiei a anuntat înfiintarea unui registru a „tinerilor talentati” care ar contine deja zeci de mii de nume. Autorii ideii spun ca este o forma de sprijinire a tinerelor talente, asemanatoare centrelor pentru oamenii de stiinta si afaceri menite sa confere economiei ruse un spirit inovator. Dar criticii cred ca poate fi o încercare de a crea în Rusia o noua elita, dupa principii selective. Paul Hodorogea rezuma relatarile serviciului rusesc al postului nostru de radio
:

Presedintele Agenţiei ruseşti pentru tineret, Vasili Iakemenko, afirmă că registrul cuprinde deja 25 de mii de nume. Agenţia nu a dezvăluit cine e pe lista, dar Iakemenko a spus că include câştigătorii competiţiilor sportive internaţionale şi a tinerilor antreprenori care au plătit o mulţime de taxe anul trecut. El a spus că jurnaliştii care au bloguri foarte vizitate ar putea fi, de asemenea, incluşi. Experţii cred că lista înseamnă crearea unei elite naţionale.

Robert Schlegel, deputatul Dumei de Stat din partidul Rusia Unită”, unul dintre activiştii mişcării Nashi”, spune că îi place ideea lui Iakemenko:

Cred că vor fi suficienţi tineri de nivel înalt, dar numele lor puţin probabil să spună ceva, pentru că generaţia noastră a fost, din păcate, mai conştientă de stelele din show business decât de tinerii oameni de stiinta, artisti, poeti”. Robert Schlegel mai spune că aceşti oameni n-au nici o legătură directă cu politicul.

Gleb Cerkasov, redactor politic la cotidianul Kommersant”, a spus Europei Libere că el are o mulţime de întrebări despre această lista.

- De ce-au fost selectaţi doar 25.000?
- Cine i-a ales pe aceşti 25 de mii?

Iakemenko spune că este parte a unei Olimpiade Internaţionale - OK. Atunci, unde este acest registru?” se întreabă Cerkasov. El mai crede sunt prea mulţi oameni pentru crearea unei loje masonice. Mai curand ar fi un joc birocratic, incheie Gleb Cerkasov.
XS
SM
MD
LG