Linkuri accesibilitate

Comuniștii în trecere prin Parlament


Marian Lupu (PD): „scopul este de a nu admite votarea în Parlament a hotărîrii privind organizarea referendumului pentru modificarea art. 78 și găsirea căii de depășire a crizei politice din țară”.


Deputaţii comunişti au revenit astăzi la şedinţa Parlamentului după o absenţă de aproape patru luni cu intenţia să încerce demiterea speakerului Mihai Ghimpu. Comuniştii au părăsit însă sala de şedinţe din nou, când majoritatea parlamentară le-a respins cererea. Relatează Lucia Diaconu:

Comuniştii au anunţat din start că nu au de gînd să participe la dezbaterile pe subiectul şedinţei – rectificarea bugetului, dacă pe ordinea de zi nu va fi trecută propunerea lor de a-l demite pe Mihai Ghimpu din funcţia de preşedinte al Parlamentului. Înainte ca propunerea comuniştilor să fie supusă votului, de la tribuna Parlamentului a vorbit preşedintele de onoare al PD, Dumitru Diacov, care a chemat deputaţii la conciliere, invocînd interesele ţării.

Dumitru Diacov: „Într-o măsură oarecare ar merita să votăm pentru această chestie. Eu vă spun personal că în principiu un preşedinte al Parlamentului, care creează o atmosferă în coaliţie de competiţie şi concurenţă, este destul de problematic. Dar sigur că noi nu o să votăm demisia preşedintelui Parlamentului, fiindcă noi înţelegem care e substratul acestei propuneri: de a crea condiţii pentru un total dezmăţ.”

Chiar după declinarea categorică a propunerii lor, deputaţii comunişti au insistat ca PD-ul să-şi revadă hotărîrea. Unul din fruntaşii PCRM, Iurie Munteanu a încercat să-i convingă de democraţi că prin alinierea cu liberalii îşi trădează alegătorii: „Eu cred că d-voastră trebuie să cunoaşteţi că alegătorul vostru nu a aşteptat că cel mai mare avocat al domnului Ghimpu şi al acestei alianţe radicale o să fie Partidul Democrat. Eu vă rog foarte mult să vă amintiţi de interesele şi aspiraţiile alegătorului d-voastră, care aşteaptă ca d-voastră în sfîrşit să daţi dovadă de faptul că sînteţi într-adevăr un partid de centru-stînga, dar nu un partid de dreapta, de extremă dreaptă. De fapt, mai mulţi dintre alegătorii d-voastră susţin că Partidul Democrat s-a transformat într-un partid de dreapta şi de extremă dreaptă”.

În replică, Marian Lupu, liderul PD, a reproşat comuniştilor că Mihai Ghimpu a fost ales preşedinte după ce facţiunea PCRM a refuzat de două ori să voteze preşedintele ţării: „Se caută orice modalitate ca să se atingă un scop major. Acest scop este de a nu admite votarea în Parlament a hotărîrii Parlamentului privind organizarea referendumului pentru modificarea articolului 78 şi găsirea căii de depăşire a crizei politice din ţară. Asta se doreşte”.

La insistenţa opoziţiei, iniţiativa comuniştilor a fost totuşi supusă votului pentru a fi inclusă pe ordinea de zi, dar nu a întrunit numărul necesar de voturi. În consecinţă, comuniştii au părăsit sala de şedinţe, urmaţi de grupul de deputaţi neafiliaţi membri ai partidului „Moldova Unită”.
Previous Next

XS
SM
MD
LG