Linkuri accesibilitate

Statul trebuie să se manifeste împotriva speculării politice a sentimentelor religioase


Ministrul justiției Alexandru Tănase

Alexandru Tănase: „cred că foarte curînd guvernul va interveni cu o hotărîre prin care va permite studierea facultativă a religiei în şcoli.”.


Republica Moldova s-a declarat solidară cu Italia care a cerut Curţii Europene să-şi revadă decizia privind caracterul inadmisibil al expunerii obligatorii a crucifixului în sălile de clasă. În noiembrie 2009, Curtea Europeană a constatat că expunerea obligatorie, prin lege şi - atenţie! - de circa 150 de ani, a crucifixelor în şcoli contravine Convenţiei europene pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale. În faţa obligaţiei de a schimba legislaţia, guvernul italian a cerut reexaminarea cauzei de către Marea Cameră a CEDO, cameră care va lua astăzi în dezbatere această cerere. O decizie definitivă a Curţii ar putea să fie pronunţată până la sfârşitul acestui an. Discutăm în această dimineaţă cu ministrul Justiţiei, Alexandru Tănase.

Europa Liberă: Domnule Tănase, ce argumente care au stat la baza deciziei CEDO privind expunerea obligatorie crucifixului în sălile de clasă din Italia nu sunt acceptabile, ca să spunem aşa, pentru Republica Moldova?

Alexandru Tănase: Noi considerăm că, mai întîi de toate, ca şi Italia, Republica Moldova este parte a moralei creştine. Este un argument important care ne-a determinat pe noi să intervenim în acest proces. Suntem ferm convinşi că este dreptul părinţilor să decidă dacă să expună sau nu crucifixele în clasele de studii. În cazul de faţă, sigur că nu ne vizează pe noi, dar este o situaţie care am putea să o transpunem şi în realitatea moldovenească.

Părinţii sunt cei trebuie să decisă asupra unor anumite chestiuni ce ţin de opţiunile religioase în şcoli şi nu trebuie să se implice în asta instanţele sau statul. Dacă revenim la acest caz particular, sunt ferm convins că autorităţile naţionale trebuie să aibă o marjă de discreţie mai mare în a decide cum să reglementeze aceste aspecte.

Europa Liberă: Într-un context foarte sensibil acum în Republica Moldova – când dezbaterile pro şi contra predării obligatorii a ortodoxiei în şcoli sunt în toi – cum trebuie să descifrăm acest mesaj formulat de Ministerul Justiţiei în numele Republicii Moldova?


Alexandru Tănase
: Eu cred că această acţiune trebuie scoasă din contextul polemicii actuale legate de predarea religiei în şcoli. De fapt, nici nu avem o polemică. Este mai degrabă o acţiune politică în care se insistă asupra acestei situaţii. Şi eu cred că foarte curînd guvernul o va depăşi - va interveni cu o hotărîre prin care va permite studierea facultativă a religiei în şcoli. Totuşi, aceste două situaţii cred că sunt comparabile pînă la urmă. Autorităţile trebuie să aibă o marjă de apreciere în ce priveşte reglementarea acestor aspecte destul de sensibile, cum ar fi, în cazul Italiei, amplasarea crucifixelor, iar în cazul Moldovei - predarea religiei în şcoli.

Europa Liberă: În Republica Moldova n-a existat până acum vreo controversă privind prezenţa simbolurilor religioase, în particular a icoanelor în spaţiul şcolar. A existat însă în România unde până la urmă s-a decis definitiv ca icoanele în sălile de clasă să rămână la libertatea de decizie a comunităţii părinţilor, profesorilor şi elevilor… Înţeleg că şi Dvs. agreaţi o asemenea situaţie…

Alexandru Tănase
: Doamne fereşte să fim înţeleşi cumva că încercăm să impunem pe cineva să amplaseze icoane în clase. Eu cred că este o acţine care are mai mult un mesaj politic, pentru că Republica Moldova nu este singurul guvern care a intervenit în acest caz. Au intervenit şi guvernele altor state care, la fel ca noi, sunt parte a moralei creştine, care împărtăşesc creştinismul. Este o acţiune de solidaritate care transmite un mesaj foarte clar - sigur că noi respectăm drepturile fundamentale şi avem tot respectul pentru hotărîrile CEDO, dar în acest caz senzaţia noastră este că CEDO a mers mult prea adînc cu judecarea acestei situaţii şi noi suntem de aceeaşi opţiune că statul şi guvernul trebuie să poată decide suveran ce face pe teritoriul său. În cazul de faţă, părinţii şi profesorii pot decide în şcoli, dar nici de cum nu este corect ca să fie reglementată această chestiune printr-o hotărîre a curţii dată în cazul Italiei.

Europa Liberă: Este limpede, sigur că da. Numai că apar anumite întrebări care necesită răspuns. De exemplu, aţi repetat de cîteva ori că totul va rămîne la discreţia părinţilor, profesorilor. La discreţia comunităţii ar însemna, de fapt ce? Votul majorităţii părinţilor şi subordonarea unei eventuale minorităţi? Astfel încât cineva care nu se consideră creştin, de exemplu, va vedea expus zilnic un simbol religios care nu se regăseşte în credinţa sau necredinţa sa?


Alexandru Tănase
: Eu vreau să vă spun altceva – situaţia dată nu vizează ceea ce are loc în R. Moldova. Sunt lucruri totalmente diferite. Este un mesaj politic transmis de guvern asupra unor probleme care vizează mai multe ţări din Europa. Noi de fapt am împărtăşit punctul de vedere al Italiei care crede că acest lucru nu trebuie să-l judece CEDO, dar trebuie să rămînă în competenţa autorităţilor naţionale. Doar atît. Nu cred că acest mesaj poate fi interpretat sau are vreo aplicabilitate practivă aici, pe teritoriul R. Moldova.

Europa Liberă: Dle ministru, noi am insistat din simplu motiv pentru că, prin efectul inerţiei, s-ar putea întîmpla ca această decizie să catalizeze şi în Republica Moldova anumite mişcări în acest sens, cu expunerea anumitor simboluri în sălile de clasă.

Alexandru Tănase: Este exclus absolut ca să trezească anumite procese aici. Situaţia este absolut diferită. În Italia crucifixele sunt expuse de mai bine de 150 de ani, este o chestiune tradiţională la ei care de fapt a intrat în cultura iltalienilor. Eu cred că, în general, în Moldova nu avem probleme de acest gen, religioase adică. Dacă n-ar fi apărut persoane care să speculeze problema religioasă în scopuri absolut politice, noi am fi avut o linişte mormîntală. Din punctul acesta de vedere eu cred că vom reuşi să aplanăm spiritele prin adoptarea unei hotărîri de guvern prin care religia s-ar preda opţional în şcoală. Ar fi şi un mesaj pentru politicienii care se implică acum mai nou în politica - să găsească alte subiecte unde ar face politica şi competiţie şi să lase la o parte problemele religioase, deoarece sunt sensibile, ţin de ființa fiecăruia dintre noi şi nu e bine să ne jucăm cu ele.

Europa Libera: Dle ministru, politicienii ca politicienii, dar există anumite grupuri de oameni care îşi manifestă convingerile religioase într-un mod excesiv de categoric şi disctriminatoriu uneori faţă de alte confesiuni.

Alexandru Tănase: Există legea care sancţionează acest manifestări. Este o problemă a instituţiilor statului care nu ştiu cum să gestioneze aceste situaţii. Dacă vă referiţi la cazul cu menora care a fost vandalizată în grădina publică Ştefan cel Mare...

Europa Liberă: ...nu numai cu menora. Au fost şi alte cazuri de acest gen...

Alexandru Tănase
: ...Păi, desigur, nu este o problemă de reglementări juridice. Este o problemă de responsabilitate a autorităţilor. În cazul cu menora, cînd primăria municipiului Chișinău a dat autorizaţie pentru acest eveniment, trebuia să aibă grijă să asigure şi integritatea acestui obiect de cult. Mai mult decît atît, Ministerul de interne ar fi trebuit să aibă o prezenţă mult mai numeroasă acolo, la faţa locului, trebuia să dispunmă de informaţie operativă despre faptul că acel grup de provocatori se pregăteşte să facă ceva. Şi de ce nu, am să o spun acum că şi Procuratura Generală trebuia să investigheze acest caz prin prisma legislaţiei penale şi să nu acccepte aplicarea unor sancţiuni contravenţionale. Eu cred că ceea ce s-a făcut în acea zi constituie o infracţiune şi personajul respectiv, tovarăşul Cibric [părintele Anatol Cibric] trebuia în mod normal tras la răspundere penală. Ar fi fost un mesaj clar dat tuturor celor care vor să se joace de-a extremiştii şi vor să speculeze anumite sentimente religioase, indiferent că este vorba despre grupuri majoritate sau minoritare, în scopuri absolut meschine.

Europa Liberă: Domnule Ministru,vă mulţumim.
XS
SM
MD
LG