Linkuri accesibilitate

O rețea de spionaj rus în Statele Unite în centrul atenției


Casa în care Richard și Cynthia Murphy, doi dintre acuzați, au fost arestați de FBI în Montclair, New Jersey

O declaraţie oficială a Ministerului de externe rus vorbeşte direct de tactici care amintesc de Războiul rece, de acuzaţii nefondate.


Ministerul de externe rus a recunoscut că unii din cei reţinuţi ieri în Statele Unite sub acuzaţia de spionaj sunt cetăţeni ruşi dar a precizat că nu au făcut nimic să dăuneze intereselor Statelor Unite. În continuare însă, la Moscova, în cercurile politice, reţinerea celor 11 este prezentată drept o înscenare, pusă la cale să torpileze politica administraţiei Obama de relansare a relaţiilor cu Rusia. În timp ce la Washington se precizează că forţele de ordine, in cazul acestea FBI şi justiţia acţionează independent de lumea politică. Ileana Giurchescu rezuma relatările corespondenţilor Europei Libere:

Ministrul de externe Sergei Lavrov a fost la fel de sarcastic ca premierul Vladimir Putin când a comentat incidentul. Lavrov a declarat că mai aşteaptă încă explicaţii din partea autorităţilor americane dar că nu se poate abţine să remarce subtilitatea cu care a fost ales momentul.

Într-o declaraţie oficială a Ministerului de externe se vorbeşte direct de tactici care amintesc de Războiul rece, de acuzaţii nefondate. Ministerul continuă afirmând că astfel de incidente s-au mai petrecut şi în trecut, când relaţiile ruso-americane erau pe cale de a se încălzi.

Premierul Putin s-a arătat puţin impresionat de acţiunea poliţiei federale americane; asta este treaba poliţiei să aresteze, a remarcat ironic Putin. Premierul şi-a exprimat şi el speranţă că incidentul nu va submina relaţiile bune dintre cele două ţări.

Toată lumea la Moscova este la unison să remarce că arestările s-au făcut numai la câteva zile după vizita preşedintelui Medvedev la Washington, vizită care a stat tocmai sub semnul relansării relaţiilor bilaterale.
Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Robert Gibbs a declarat presei că preşedintele Obama fusese informat de acţiunea FBI încă înainte de vizita lui Medvedev dar că subiectul nu a fost discutat de cei doi preşedinţi.

Potrivit Biroului Federal de Investigaţii, FBI, este vorba de agenţi ruşi, care se aflau de ani de zile în Statele Unite cu misiunea de a deveni cât mai americani şi de a infiltra cercurile politice americane. Şi de mai mulţi ani erau deja în vizorul FBI.

Toţi sunt acuzaţi de spionaj, mai precis de intenţia de a dăuna intereselor statului – ceea ce le-ar putea aduce o pedeapsă de 5 ani închisoare. 9 dintre ei sunt însă acuzaţi şi de intenţia de a spăla bani – ceea ce le-ar putea aduce 20 de ani închisoare. În dosarul întocmit celor 11 se mai vorbeste de mesaje codificate, cerneala invizibila şi întâlniri conspirative. Un adevărat roman de spionaj.

Serviciul rus de informaţii externe nu a făcut nici un comentariu. Până acum.
XS
SM
MD
LG