Linkuri accesibilitate

Raportul Freedom House 2010 a acordat Moldovei scorul cel mai mic din ultimii zece ani


Organizaţia Freedom House, cu sediul la Washington, a acordat Republicii Moldova cel mai mic scor din ultimii 10 ani, într-un nou raport despre ţările în tranziţie, care analizează evenimentele anului trecut. Studiul publicat marţi, spune că guvernarea democratică la nivel central s-a înrăutăţit anul trecut din cauza implicării forţelor de securitate în politică şi încălcării separării puterilor în stat. Raportul remarcă faptul că Alianţa pentru Integrare Europeană, venită la putere în partea a doua a anului, a introdus principiile democratice pe agenda guvernamentală.

Raportul „Tari în tranziţie, democraţie şi disidenţă” analizează anual reformele democratice în 29 de ţări în tranziţie, de la cele baltice la republicile Asiei Centrale. Raportul spune că în opt din cele 12 foste republici sovietice cu excepţia celor baltice există „regimuri autoritare consolidate” unde lipsesc standardele de bază privind drepturilor omului, normele democratice şi supremaţiei legii.
Din noile ţări membre în Uniunea Europeană, Freedom House arată că România şi Bulgaria sunt singurele care nu pot fi considerate „democraţii consolidate” din cauza corupţiei si a instituţiilor slabe ale statului.
XS
SM
MD
LG