Linkuri accesibilitate

Atac energetic împotriva Bulgariei?


Comisia de la Sofia pentru reglementarea prețurilor în energetică a anunțat o scumpire de circa 25% a gazelor naturale



Decizia privind scumpirea, cu aproape 25 la suta, începând de la 1 iulie, a gazelor, a fost anuntata de Comisia de stat pentru reglementarea preturilor în energetica. În cel de al treilea trimestru al anului un metru cub va costa 543 de leva, egale cu aproximativ 280 de euro. De mentionat ca principalul furnizor, compania „Bulgargaz”, a cerut o majorare a pretului de 30 la suta, avertizând ca în caz contrar gazele se vor vinde în pierdere. Compania a pierdut deja 25 de milioane de euro în urma reducerii nemotivate, cu 5%, a pretului gazelor începând de 1 aprilie.

Patronatul si sindicatele au avertizat ca în noile conditii devin inevitabile scaderea productiei si chiar închiderea unor capacitati în siderurgia si în industria chimica. Vor creste somajul si inflatia. Cateva zeci de muncitori din combinatul siderurgic „Radomir metals” au început astazi o greva a foamei.

Vor creste, cu 16-19% tarifele la energia termica. Cea mai mare este cresterea în capitala. Energia electrica se va scumpi si ea în medie cu 1,8 procente.

Ministrul economiei si energetici, Traicio Traikov a declarat ca de vina pentru socul energetic este cresterea cursului dolarului american dar si acordul cu „Gazpromul”, semnat de predecesorul sau socialist Rumen Ovciarov. Traikov a avertizat ca guvernul nu va mentine într-un mod artificial pretul gazelor. Se lucreaza si la semnarea unui nou acord cu „Gazpromul”. Cu rusii, a spus Traikov, am avut relatii în general corecte – cu o singura exceptie când am cedat presiunilor privind modificarea unor contracte bune.

Voi trimite fotografia predecesorului meu socialist Ovciarov companiilor care vor suferi pierderi în urma ultimei scumpiri ca sa stie cui sa-i multumeasca. Nu am renuntat la proiectul gazoductului „Southstream”, dimpotriva. Renuntarea la proiectul petrolier „Burgas-Alexandroupolis” nu echivaleaza cu declararea unui razboi energetic Rusiei, asa cum afirma liderii fostilor comunisti, a tinut sa sublinieze Traicio Traikov.
XS
SM
MD
LG