Linkuri accesibilitate

Abuzurile comuniștilor în 2009 scad ratingul Moldovei în raportul Freedom House


Sînt menționate implicarea forțelor de securitate în politică (evenimentele din aprilie) și lipsa de independență a justiției.


Organizaţia Freedom House cu sediul la Washington a acordat Republicii Moldova cel mai mic scor din ultimii 10 ani într-un nou raport despre ţările în tranziţie, care analizează evenimentele anului trecut. Studiul publicat astăzi arată că Republica Moldova a obţinut scorul de 5,14 pe o scară de la 1 la 7, unde 7 este punctajul cel mai slab.

Studiul Freedom House analizează anual reformele în 29 de ţări în tranziţie de la Marea Baltică în Asia Centrală la câteva capitole: guvernare democratică la nivel central, proces electoral, presă independentă, guvernare democratică la nivel local, cadrul juridic şi independenţa justiţiei, corupţie.

Studiul arată că situaţia din Moldova s-a înrăutăţit sau a stagnat anul trecut aproape la toate capitolele analizate.

Singura excepţie este societatea civilă. Scorul Moldovei la acest capitol s-a îmbunătăţit anul trecut, când grupurile societăţii civile au fost implicate activ la descoperirea fraudelor din timpul alegerilor din aprilie 2009, au atacat abuzurile împotriva drepturilor omului obţinînd rezonanţă internaţională, au servit drept pepinieră de experţi pentru noul parlament şi noul guvern.

Studiul publicat de Freedom House arată că cel mai mic scor obţinut de Republica Moldova anul trecut a fost la capitolele corupţie şi guvernarea democratică la nivel central. Dacă în cazul corupţiei, scorul a rămas la fel de prost ca în anul precedent, guvernarea democratică la nivel central s-a înrăutăţit primind pentru prima dată nota şase, penultima notă. Studiul menţionează că Alianţa pentru Integrare Europeană a introdus principiile democratice pe agenda guvernamentală, dar micşorarea scorului se datorează evoluţiilor anterioare: forţele de securitate s-au implicat în politică în timpul tulburărilor de după alegerile din 5 aprilie, iar separarea puterilor - legislativă, executivă şi judecătorească - a fost pusă serios sub semnul întrebării.

Din cauza abuzurilor care au marcat campania electorală pentru alegerile din 5 aprilie, Moldova a primit o notă mai mică şi la capitolul proces electoral. Iar violenţele împotriva celor arestaţi în urma tulburărilor din aprilie, încălcarea drepturilor omului şi eşecul de a-i trage la răspundere pe poliţiştii vinovaţi de abuz de putere au coborât scorul Moldovei la capitolul cadrul juridic şi independenţa justiţiei.

La alte doua capitole - presă independentă şi guvernare democratică la nivel local – scorul a rămas neschimbat.

Studiul Freedom House conţine câteva previziuni pentru anul 2010 între care aceea că alegerile anticipate va forţa partidele să se concentreze pe acţiuni pe termen scurt şi că le va fi dificil să împace agenda electorală şi aplanarea crizei economice. Printre evoluţiile pe scena politică, pronosticul studiului este că noii transfugi din Partidul Comuniştilor se vor uni probabil cu Partidul Democrat al fostului comunist Marian Lupu, singurul din Alianţa pentru Integrare Europeană rămas fără funcţii de demnitate publică.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

Previous Next

XS
SM
MD
LG