Linkuri accesibilitate

Pericolul persistă, dar gestionând corect debitul de apă, sperăm să nu admitem inundaţiile localităţilor.


Ion Lupu
Ion Lupu

Interviu cu Ion Lupu, directorul Agenției Apele Moldovei, despre situația pe rîurile Prut și Nistru.


Suntem în legătură telefonică directă cu domnul Ion Lupu, directorul Agenţiei Apele Moldovei
.

Europa Liberă: Domnule director, creşte nivelul de apă în râurile Prut şi Nistru?


Ion Lupu: „Da, cu părere de rău, după ultimele precipitaţii, care au avut loc în Ucraina, volumul de apă la Costeşti-Stânca şi la Novodnestrovsc s-a mărit şi la ora actuală pot să spun, că debitul de apă, care vine de la Novodnestrovsc este de 1 600 metri cubi pe secundă, iar la Costeşti-Stânca 600 de metri pe secundă.”

Europa Liberă: Deci, creşte pericolul inundărilor unui număr anume de terenuri agricole, de localităţi, de gospodării?

Ion Lupu
: „Dacă e să vorbim la ziua de azi pericolul persistă, dar gestionând corect debitul de apă, sperăm să nu admitem inundaţiile localităţilor. Cât priveşte terenurile agricole, care se află în imediata apropiere a râului Prtut, şi aş vrea să menţionez aici în raioanele Glodeni, Făleşti, Ungheni, Nisporeni, vor fi afectate de inundaţie. Şi tot este cea mai mare problemă, cred că va fi la Sudul Moldovei. În satele Brânza, Chişliţa-Prut, din raionul Cahul, unde, înafară de debitul de apă de pe râul Prut care vine, aş vrea să spun că acest debit de 600 metri cubi pe secundă va ajunge acolo peste 7-8 zile. Dar, cu părere de rău, volumul de apă care vine de pe râul Dunăre este foarte mare, adică 14 200 de metri cubi pe secundă şi acolo pericolul este mai mare pentru inundaţii.”

Europa Liberă: Dar vă reuşeşte să menţineţi situaţia sub control?

Ion Lupu: „Împreună cu colegii români şi ucraineni, punctăm orice moment greu din această situaţie şi vreau să spun, cu acordul lor, am mărit debitul de apă pe râul Prut. De la 400 de metri cubi pe secudă la 600 metri cubi pe secundă, deaceea ca să eliberăm un volum mai mare de apă, aşteptând cea de-a doua viitură de pe râul Prut. Şi vreau să vă spun, că după ultimele ploi, e posibil, că va fi şi a treia viitură şi atunci situaţia va fi puţin mai complicată. Dar, dacă gestionăm corect, sperăm să nu fie probleme majore în privinţa inundaţiilor pe râul Prut. Cât priveşte pe râul Nistru, aici situaţia s-a agravat în ultimele zile. Şi vreau să vă spun, că chiar de ieri Nodul hidrotehnic de la Novodnestrovsc eliberează un debit de apă de 1 600 metri cubi pe secundă şi am rugat colegii de la Dubăsari, ca şi dumnealor să elibereze 1 200-1 300 de metri cubi pe secundă, ca să putem gestiona şi aici situaţia. Vreau să amintesc radioascultătorilor, că la 1 300 nu vor fi inundaţii, dar parţial va fi inundată plaja de la Vadul-lui-Vodă. Şi localităţile nu vor simţi acest lucru.”

Europa Liberă: Mulţumim foarte mult. Oricum, veştile nu rămân a fi dintre cele mai bune.

Nici meteorologii nu au vesti prea bune pentru urmatoarele zile. Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, ploile vor continua pana pe 2 iulie, iar pe alocuri vor fi insotite de vant puternic si grindina. Cantitea de apa pe metru patrat va fi de 20-25 litri.
Previous Next

XS
SM
MD
LG