Linkuri accesibilitate

O operațiune de spionaj rus de proporții în Statele Unite


Cei 10 suspecţi au fost arestaţi, nu expulzaţi, ceea ce arată că nu aveau acoperire diplomatică şi este probabil ca în cursul investigaţiilor să furnizeze americanilor mai multe informaţii.


Zece persoane au fost arestate de poliţia federală americană sub bănuiala că ar fi de mulţi ani agenţi în slujba serviciului extern de informaţii al Rusiei, SVR. Ministerul american al justiţiei a anunţat arestările luni. Potrivit acuzării, FBI a interceptat un mesaj de la centrala serviciului rusesc către doi dintre suspecţi. Detalii are Mircea Ţicudean.

„Vă aflaţi în Statele Unite în călătorie de muncă pe termen lung. Educaţia voastră, conturile bancare, maşinile etc. – toate acestea servesc unui singur scop... să căutaţi şi dezvoltaţi relaţii în cercurile de decizie politică americane şi să trimiteţi note informative”. Acesta ar fi, potrivit ministerului american al justiţiei, mesajul trimis de Serviciul de informaţii externe rusesc unora din cei 10 oameni arestaţi ieri pentru că ar fi agenţi sub acoperire în slujba Moscovei.

În urmă cu cinci ani, revista „Time” estima la o sută numărul agenţilor ruşi care operau sub acoperire în Statele Unite. Harvey Klehr, un expert în problemele spionajului sovietic şi rusesc, s-a declarat suprins de mărimea grupului arestat la sfârşitul săptămânii. Profesorul Klehr spune că se ştie prea bine că toate ţările, mai ales cele care au relaţii complicate cu Statele Unite, încearcă să obţină informaţii confidenţiale, dar această cea mai recentă afacere, cu 10 arestări, pare să fie „o operaţiune de proporţii”. Klehr ne-a mai spus că nu este deloc neobişnuit ca spionii să lucreze la ambasade, sub paravanul diplomatic. De obicei, dacă sunt daţi în vileag, ei sunt doar expulzaţi, fiindcă au imunitate diplomatică.

În 2001, preşedintele George Bush a expulzat 50 de agenţi ruşi, în cursul unui scandal diplomatic mai mult sau mai puţin de rutină. Dar noul caz de spionaj este deosebit. Profesorul Klehr spune că suspecţii au fost arestaţi, nu expulzaţi, ceea ce arată că nu aveau acoperire diplomatică. Asta înseamnă că sunt mult mai expuşi, se confruntă cu riscuri mult mai mari şi este probabil ca în cursul investigaţiilor să furnizeze americanilor mai multe informaţii.

Legea federală americană interzice persoanelor să acţioneze în Statele Unite ca agenţi ai unui guvern străin fără să înştiinţeze autorităţile americane. Deocamdată, cei 10 arestaţi sunt acuzaţi că au încălcat această lege, dar este posibil ca pe parcurs învinuirile să se înmulţească.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG