Linkuri accesibilitate

TVA dezbină democrat liberalii (Gândul)


Absența justiției a pervertit ierarhiile politice (România liberă)


Despre amanarea condamnarii comunismului in parlamentul de la Chisinau informeaza astazi site-ul Hotnews. Stirea lasa sa se vada atitudinea rezervata a liderilor politici moldoveni care, in majoritate, nu au dorit sa dea amanunte asupra deciziei. Presedintele Aliantei Moldova Noastra, Serafim Urechean declara totusi ca partidele din Alianta pentru Integrare Europeana nu vor cere demisia presedintelui interimar Mihai Ghimpu ca urmare a emiterii unui decret controversat: instituirea zilei de 28 iunie ca zi de comemorare a victimelor comunismului. O asemenea ruptura in Alianta este exact ce incearca sa obtina comunistii lui Vladimir Voronin. Pe Hotnews se scrie si despre manifestatia organizata ad hoc de deputatii comunisti in fata Palatului Republicii, unde, alaturi de cateva sute de simpatizanti, au scandat Jos Ghimpler, Jos cvartetul liberal si Alianta afara.

Majorarea cu cinci puncte procentuale a taxei pe valoarea adaugata, pana la 24%, este cel mai vizibil subiect din ziarele romanesti. Gandul sustine ca presedintele Traian Basescu “si-a luat mana de pe guvernul Boc” si relateaza despre disensiuni in randul democrat-liberalilor. Lideri importanti, precum Roberta Anastase, presedinta Camerei Deputatilor, il considera pe premier principalul vinovat ca s-a ajuns aici. Emil Boc ar fi trebuit sa impuna cu un an si jumatate in urma masuri de austeritate, mai ales restructurarea aparatului bugetar, se mai arata in Gandul.

Intr-un interviu din Adevarul, economistul Daniel Daianu insista pe necesitatea combaterii ferme a evaziunii fiscale. Nu spera insa la rezultate pe termen scurt decat daca s-ar adopta o legislatie draconica “ca in vremuri de razboi”.

Un comentariu al aceluiasi, scris pentru Hotnews, demonteaza falsa solutie a declararii insolventei statului, avansata in ultimul interval de unii comentatori. Nu de insolventa, ci de restructurare are nevoie Romania: restructurarea sistemului de salarizare si de pensii, redimensionarea aparatului de stat, care sa elibereze astfel resurse pentru investitii.

Cat de posibila este insa restructurarea cata vreme magistratii romani si-au protejat pe fata propriile venituri, fiind in schimb de acord cu diminuarea pentru celelalte categorii de salariati. Dan Cristian Turturica scrie in Romania libera, “absenta justitiei a pervertit ierarhiile politice si administrative in Romania”.
XS
SM
MD
LG