Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent: Despre otium si flânerie...


Dan Alexe
Dan Alexe

Am uitat cu toții acea senzație de huzur, de relaxare, de nimic facere, care poate fi o atitudine foarte creativă.


Dan Alexe și notiţele din jurnalul său corespondent, luate într-o călătorie cu trenul unde a redescoperit valoarea creativă a trândăvelii fără scop.

A trebuit sa plec rapid cu trenul zilele trecute, pe neasteptate, si ajungand la gara am sarit in prima legatura, multumit ca aveam sa ajung la timp, insa deodata mi-am dat seama ca aveam sa fac 6 ore pana la destinatie si ca nu aveam la mine nimic de citit. Nimic!... Nici o carte, nici o revista, nici macar hartie si creion ca sa mai scriu cite ceva. A trebuit sa petrec 6 ore cu mine insumi, uitandu-me pe geam si la ceilalti oameni din compartiment.

Toti aveau cate ceva ca sa-si umple timpul: carti, computere, iPoduri de ascultat muzica… copiii aveau jocuri electronice – nimeni nu era lasat prada siesi, ca mine. Brusc insa mi-am zis ca poate am avut de fapt noroc ca mi s-a intamplat asta, altminteri n-as fi facut-o, sa stau asa, 6 ore, gandindu-ma… sau nici macar…

Ne-am obisnuit sa ne umplem in permanenta spatiul zilei cu ceva de facut: internet, telefon, televizor… nu mai suportam timpii morti. De fapt, insa, am uitat cu totii acea senzatie de huzur, de relaxare, de nimic facere, care poate fi o atitudine foarte creativa. In calatorie, avem impresia ca daca petrecem cateva ore fara a citi ceva e vorba de timp pierdut!… In realitate, pierdem timpul tocmai atunci cand sintem disperati sa citim ceva, orice, numai sa nu ramanem singuri in capul nostru. Citim pentru a umple timpul. Citim asa cum altii beau, pentru a-si ascunde depresia.

Am uitat cu totul de atitudinea otioasa a scriitorilor romantici, lenea care era generatoare de energie vitala. Pentru noi, pana si timpul liber trebuie sa aiba o finalitate. De fapt, viteza cu care traim azi ne face sa uitam.

Si asa s-a facut ca am ajuns la destinatie, multimit de a fi redescoperit valoarea creativa a trandavelii fara scop.

Desigur, a doua zi, luand iar trenul inapoi, pentru a veni acasa, am avut grija sa-mi fac o provizie de carti si reviste. Nu ca imi renegam descoperirea extatica, dar m-am gandit ca extazul trebuie consumat cu masura.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG