Linkuri accesibilitate

Raportul APCE „Islam, Islamism, Islamophobia”


Adunarea Parlamentară cheamă guvernele celor 47 de state membre să initieze programe prin care femeile musulmane să se familiarizeze cu legislația privind drepturile omului.


Săptămâna trecută Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a adoptat raportul, intitulat „Islam, Islamism, Islamophobia” care l-a avut ca raportor, poate nu întâmplator, pe deputatului danez Mogens Jensen, a cărui ţară a şocat o lume întreaga când un ziar local a publicat în mai multe rânduri caricaturi cu profetul Mohammed. Detalii are Iolanda Bădiliţă.

In rezolutia pusa la punct de Jensen se spune ca o interzicere generala a burqa si a niqab-ului nu ar trebui sa fie permisa in nici un stat membru al Consiliului Europei.

Documentul lasa o portita si pentru o serie de exceptii, insa: cand se pune problema asigurarii securitatii cetatenilor, cand functia pe care o detine un individ impune un statut neutru din punct de vedere religios sau daca este necesar ca acesta sa aiba chipul descoperit sau vizibil.

Rezolutia spune ca desi „valul este vazut adesea ca un simbol al subjugarii femeilor de catre barbati o interzicere totala a acestuia ar nega dreptul de a-si acoperi chipul acelor femei care doresc sa fie libere sa il poarte.”

In rezolutia dezbatuta si adoptata cu o larga majoritate, membrii Adunarii Parlamentara a Consiliului Europei sustin ca nici o femeie nu ar trebui sa fie obligata de familie sau de comunitatea careia ii apartine sa poarte imbracaminte religioasa. Iar daca asta se intampla, orice act de opresiune, de sechestrare sau violenta trebuie sa fie pedepsita potrivit legilor in vigoare.

Adunarea Parlamentara cheama guvernele celor 47 de state membre sa initieze programe prin care femeile musulmane sa se familiarizeze cu legislatia privind drepturile omului, sa invete care le sunt drepturile si cum pot sa si le apere.

Deputatii cred ca este de datoria guvernelor din tarile in care exista comunitati musulmane mari sa stimuleze femeile din aceste comunitati sa ia parte la viata publica si sa aiba cariere profesionale de succes.

Sa mai spunem ca rezolutia APCE cheama Elvetia, tara care de curand printr-un referendum a interzis constructia de minarete, sa renunte la aceasta decizie, considerata de membrii Adunarii Parlamentare discriminatorie.
XS
SM
MD
LG