Linkuri accesibilitate

„Decretul rămâne Decret. Eu n-am să-l anulez niciodată”


Mihai Ghimpu
Mihai Ghimpu

Președintele interimar Mihai Ghimpu explică rațiunea decretului său privind Ziua Ocupației Sovietice - Liderul liberal explică și absența sa la întîlnirea de astăzi a conducătorilor celorlalte partide din AIE.


Mihai Ghimpu: „Şedinţa a fost programată şi toţi ştiau pentru vineri. AMN a rugat să amânăm şedinţa şi întrucât Preşedinţia îi aparţine PL-ului acuma, şedinţa a fost anunţată pentru luni. Luni este şedinţa în plen, cu ordinea de zi întărită la Biroul permanent. Şi toţi ştiu că luni eu prezint mesajul, în baza Raportului Comisiei pentru elucidarea crimelor regimului totalitar comunist. Şi eu am considerat că trebuie să avem o şedinţă a Alianţei înainte de şedinţa în plen a Parlamentului. A fost anunţată pe luni. Acuma apare că domnul Filat a spus că la ora trei. Nu m-a sunat nici domnul Lupu, nici domnul Urechean, nici domnul Filat, nimeni, pe mine. Nu întotdeauna din noi patru toţi pot în aceeaşi oră, în aceeaşi zi. Ca şi cum a fost cu Urechean vineri. Altă dată a fost cu alţii. De data asta eu am spus că nu pot, am şi o viaţă personală. Dacă la urma urmei, lasă să ştie lumea: e ziua soţiei mele mîine. Am şi eu probleme, am familie. Şi deaceea am spus că luni la ora opt dimineaţa. Ne ajunge două ore, până la zece. Cu atât mai mult, că şedinţa e la 11. Şi acum, în genere, ce să spun? S-au întâlnit, s-au întâlnit, nici o problemă, o să ne întâlnim. Eu nu văd nici o disensiune aici. Păreri pot fi diferite şi e normal.”

Europa Liberă: S-au auzit unele voci, care vă cer să anulaţi Decretul.

Mihai Ghimpu: „Înseamnă că nu înţeleg că, totuşi, o alianţă nu poate să existe numai ca să producem grâu şi porumb. O alianţă mai are şi datoria faţă de trecut, nu numai de viitor. Are o datorie morală faţă de istorie, multe lucruri aici. Aşa că aici îmi pare rău. Decretul rămâne Decret. Eu n-am să-l anulez niciodată. Şi vreau să vă spun că acest Decret este constituţional. Şi dacă noi tot timpul găsim argumente în defavoare, îmi pare rău. 20 de ani de zile noi tot spunem, că nu e timpul, că nu e timpul. Anul ăsta sunt 70 de ani de când am fost ocupaţi. Alte state ar fi organizat acţiuni la nivel de stat, aşa, la modul serios. Iar noi, iată, ne-am legat de un Decret. Îmi pare rău, dar...”

Europa Liberă: Discuţiile de luni, din cadrul şedinţei plenare a Parlamentului, ar putea să eşueze?

Mihai Ghimpu: „Aici depinde de-acum de poziţia celorlalte fracţiuni. Ordinea de zi e cunoscută. Şedinţa a fost convocată în baza hotărârii Biroului permanent, unde au fost prezenţi şi ceilalţi membri ai Alianţei şi ştiu că eu voi prezenta mesajul în baza Raportului. Acum o să vedem ce o să fie luni.”

Europa Liberă: Şi dacă Raportul, pe care o să-l prezentaţi, nu va fi votat de către toţi deputaţii din Alianţă?

Mihai Ghimpu: „Să vedem.”

Europa Liberă: Da ridică un semn de întrebare?

Mihai Ghimpu: „Unii deja şi-au expus punctul de vedere. Înainte de a asculta mesajul şi a face cunoştinţă cu Raportul. Luni o să fie ziua, o să arate ce o să fie.”

Europa Liberă: Cum vedeţi acum starea coaliţiei liberal-democrate?

Mihai Ghimpu: „Puţin s-au înfierbântat. Eu unul aştept să se răcească puţin şi să mergem înainte. Fiindcă obiectivul principal, totuşi, este lichidarea sărăciei şi integrarea Republicii Moldova în spaţiul european.”
XS
SM
MD
LG