Linkuri accesibilitate

Summitul G-8 și dilema reducerii deficitelor bugetare în detrimentul creșterii economice


Președintele Barack Obama sosește la Toronto

Diferenţele de opinii cele mai acute par să fie cele dintre două economii de frunte ale lumii: Statele Unite şi Germania.

Două importante grupări de state, G8 şi G20 se întâlnesc una după alta în Canada începînd de astăzi. Una dintre chestiunile cele mai importante de pe agenda reuniunilor este întrebarea: cât de mult trebuie să se implice guvernele în relansarea economiilor?

Din G8 fac parte marile puteri economice ale lumii: Statele Unite, Marea Britanie, Franţa, Germania, Canada, Italia, Japonia şi Rusia.
G20, o grupare mai nouă, cuprinde ţările din G8, plus unele puteri economice regionale în ascensiune: Argentina, Australia, Brazilia, China, India, Indonezia, Mexic, Coreea de Sud, Arabia Saudită, Africa de Sud, Turcia şi UE.

Richard Parker profesor la universitatea americană Harvard, a stat de vorbă despre dilema implicării guvernelor în economie cu corespondentul nostru Charles Recknagel. Profesorul Parker ne-a spus că nu există un singur răspuns la această întrebare complexă. În prezent, spune Parker, Statele Unite încearcă să-i convingă pe europeni să nu reducă deficitele prea repede, pentru că asta va duce la restrângerea consumului şi va încetini creşterea economică.

Diferenţele de opinii cele mai acute par să fie cele dintre două economii de frunte ale lumii: Statele Unite şi Germania. Cancelarul Angela Merkel a cerut partenerilor europeni să strângă cureaua, ca răspuns la cea mai recentă criză economică din UE, declanşată de problemele financiare ale Greciei. Numai că apelul lui Merkel nu este pe placul americanilor, care se tem că amânarea creşterii economice în Europa va lovi întreaga economie globală.

Săptămâna aceasta, preşedintele Statelor Unite, Barack Obama le-a trimis chiar o scrisoare liderilor europeni, cerîndu-le să nu sufoce cererea pe pieţele interne prin măsurile de austeritate.

Americanii şi germanii au păreri diferite şi despre nivelul de control asupra pieţelor financiare. E adevărat că Obama însuşi a ordonat măsuri de „disciplinare” a băncilor, avertizîndu-le că nu vor mai fi salvate cu banii contribuabililor. Dar iniţiativele Casei Albe nu merg atât de departe ca în Europa, unde mai multe economii de frunte, în primul rând Germania, se pregătesc să impună băncilor taxe din care să fie plătite costurile unor măsuri de salvare economică, la vreme de criză.

Săptămâna trecută, Angela Merkel a spus limpede că la întrunirile din Canada va insista, împreună cu partenerii europenii, asupra taxării băncilor şi pieţelor financiare. Corespondentul nostru Charles Recknagel observă însă că nu toate ţările europene sunt de acord cu măsurile propuse de Merkel. Marele disident este Marea Britanie, încurajată de unele economii liberale mai mici.

Toate aceste divergenţe anunţă discuţii aprinse în Canada, mai ales că reuniunile au loc într-o perioadă când publicul din ţările G8 şi G20 aşteaptă de la liderii politici progrese clare şi palpabile.
XS
SM
MD
LG