Linkuri accesibilitate

27.06 - Chișinău: Negocieri la Tiraspol și chestiunea amendării Constituției


Afiș la Tiraspol
Afiș la Tiraspol

Părţile au examinat modul în care este realizat acordul cu privire la regimul vamal, semnat de autorităţile Republicii Moldova şi reprezentanţii separatiştilor în anul 1996.


27 iunie 2000

Actualitatea în Republica Moldova
.

Negocieri la Tiraspol și chestiunea amendării Constituției
.

Dan Ionescu: Astăzi o delegaţie a Comisiei parlamentare pentru problemele privind Transnistria s-a aflat la Tiraspol, unde a discutat cu reprezentanţii sovietului suprem al autoproclamatei republici felul în care se aplică acordurile referitoare la reglementarea diferendului transnistrean. Relatează corespondentul nostru la Chişinău, Sergiu Praporşcic.

Membri ai Comisiei parlamentare pentru reglementarea diferendului transnistrean s-au deplasat azi la Tiraspol, unde s-au întrunit într-o şedinţă cu reprezentanţii sovietului suprem al regiunii secesioniste. Grupul de deputaţi de la Chişinău a fost condus de vicepreşedintele Parlamentului, deputatul comunist Vadim Mişin.

La întoarcere Vadim Mişin ne-a declarat că părţile au examinat modul în care este realizat acordul cu privire la regimul vamal, semnat de autorităţile Republicii Moldova şi reprezentanţii separatiştilor în anul 1996. Mişin spune că în cadrul şedinţei s-a constatat că mai multe prevederi ale acestui acord nu sunt respectate. În particular, separatiştii au împiedicat formarea posturilor vamale comune. Deputatul comunist a amintit, că în prezent Republica Moldova examinează posibilitatea formării unor posturi vamale comune cu Ucraina la hotarul de Est. În opinia lui Mişin, ar fi bine ca la crearea acestor posturi să participe şi transnistrenii.

Astăzi deputaţii de la Chişinău şi cei ai autoproclamatei republici moldoveneşti nistrene au convenit ca următoarea şedinţă, în care se va discuta asupra termenului de „stat comun”, să aibă loc la Chişinău în a doua jumătate a lunii septembrie.

Reîntors de la Tiraspol, vicepreşedintele Parlamentului, Vadim Mişin, a prezidat prima şedinţă a Comisiei parlamentare speciale pentru definitivarea proiectelor de lege de modificare a Constituţiei. Membrii Comisiei au examinat astăzi proiectul de lege constituţională, semnat de 39 de deputaţi, care prevede acordarea de împuterniciri suplimentare Executivului.

Vicepreşedintele Comisiei, Eugen Rusu, care este şi preşedinte al Comisiei juridice, ne-a declarat, că în şedinţa de astăzi deputaţii nu au luat nici o decizie, deoarece nu toate comisiile permanente au avizat proiectul de lege constituţională, semnat de cei 39 de deputaţi.

Eugen Rusu: „Am constatat, că acest proiect de lege poate fi pus în discuţie în Parlamentul Republicii Moldova, dar, cu regret, încă nu toate comisiile au prezentat avizele respective şi cred, că mîine comisia se va întruni încă o dată şi ne vom strădui, ca să punem pe rol pentru data de 30 acest proiect de lege privind modificarea Constituţiei.”

Comisia nu a luat în discuţie propunerile mai multor lideri ai grupurilor parlamentare de a comasa acest proiect de lege constituţională cu cel semnat de 38 de deputaţi. Ultimul prevede instituirea republicii parlamentare, în care şeful statului este ales de Legislativ. Trebuie să precizăm, că ambele proiecte de lege nu pot fi adoptate de Parlament fără voturile comuniştilor, care deţin 40 din cele 101 mandate. Comuniştii sunt gata să susţină acordarea de împuterniciri suplimentare Guvernului, ei însă nu au decis deocamdată dacă vor vota sau nu pentru instituirea republicii parlamentare. Acelaşi Vadim Mişin ne-a spus astăzi, că deputaţii comunişti îşi vor definitiva poziţia, după ce toate comisiile permanente vor prezenta avizele lor la acest proiect.

Din Chişinău, Sergiu Praporşic, pentru Radio Europa Liberă.

*

Dan Ionescu: Referitor la chestiunea transnistreană, ziarul moscovit Nezavisimaia Gazeta, din 27 iunie, publică un amplu articol, semnat de Natalia Aerapetova, cu subtitlul „Moscova trebuie să-şi reconsidere relaţiile cu Chişinăul.” Într-un limbaj amintind mai degrabă de separatiştii transnistreni, autoarea este de părere, că Moscova nu trebuie să facă nici un fel de concesii părţii moldovene referitoare la unele concepte vehiculate în eforturile de mediere dintre Chişinău şi Tiraspol, cum ar fi acela de „stat comun”. Ea crede că o soluţionare a diferendului în acest moment nu ar face decât să întărească poziţia lui Petru Lucinschi la viitoarele alegeri prezidenţiale din decembrie. Miza jocului ar fi, însă, potrivit Nataliei Aerapetova, prea mare, pentru ca Rusia să plătească un asemenea preţ numai pentru a asigura rămânerea la putere a preşedintelui Lucinschi. În plus, autoarea pledează în favoarea legalizării trupelor ruse în Răsăritul Republicii Moldova. Comentariul din Nezavisimaia Gazeta a fost inspirat de recenta vizită a lui Vladimir Putin la Chişinău.
XS
SM
MD
LG