Linkuri accesibilitate

26.06 - Chișinău: Președinția și amendarea Constituției


Anatol Golea
Anatol Golea

Anatol Golea: „proiectul celor 38-39 de deputați şi proiectul propus de Comisia naţională pentru modificarea Constituţiei, ar fi varianta de compromis şi varianta cea mai raţională, care ar fi capabilă să conducă la consolidarea puterii executive şi depăşirea disensiunilor, care au apărut.”


26 iunie 2000

Actualitatea în Republica Moldova.

Președinția și amendarea Constituției.

Dan Ionescu: În ciuda criticilor, venite din partea a numeroase fomaţiuni politice, ca şi din partea unor organizaţii internaţionale, Preşedinţia pare decisă să persevereze în planurile ei de amendare a Constituţiei, în sensul întăririi puterilor prezidenţiale. Mai multe despre acest subiect, ca şi despre altele, abordate astăzi de purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei, de la corespondentul nostru la Chişinău, Sergiu Praporşcic.

Preşedintele Petru Lucinschi a cerut astăzi premierului Dumitru Braghiş să verifice legalitatea reorganizării companiei de stat AIR Moldova în societate cu răspundere limitată, precum şi transmiterea a 49 % din capitalul statutar al întreprinderii unei companii germane. În rezultatul acestei tranzacţii, firma germană, Unistar Ventures a obţinut 49 % din patrimoniul AIR Moldova contra a doar 30 milioane lei.

Purtătorul de cuvând al Preşedinţiei, Anatol Golea, a declarat astăzi, în cadrul unui briefing, că şeful statului, deocamdată, s-a abţinut să facă vreun comentariu referitor la reorganizarea AIR Moldova. Anatol Golea presupune, însă, că o parte a presei a politizat intenţionat această problemă.

Anatol Golea: „Preşedintele a discutat vis-a-vis de acest subiect cu domnul Braghiş chiar astăzi şi a dat indicaţiile, ca să se clarifice în baza căror acte legislative şi cât de corectă a fost efectuată crearea acestei întreprinderi mixte. Dar, iarăşi, dau de bănuit deci cel puţin unele publicaţii din presă. Analizaţi presa din ultimele două-trei zile, emisiuni de la unele posturi de televiziune şi o să observaţi, că iarăşi este ceva dirijat şi, se pare, că iarăşi este interesul unor forţe politice, pentru că numai presa de o anumită orientare publică materiale la acest capitol, într-o direcţie. Presa de altă orientare publică în altă direcţie. Eu mă abţin de la comentarii. Preşedintele este la curent cu această problemă, dar a dat indicaţiile de rigoare Guvernului ca să clarifice ce prezintă această firmă germană.”

Anatol Golea s-a referit şi la proiectele de modificare a Constituţiei, pe care Parlamentul ar putea să le examineze în săptămâna curentă. Primul din aceste proiecte prevede acordarea de împuterniciri suplimentare Executivului, iar al doilea renunţarea la sistemul de guvernare semiprezidenţial în favoarea celui parlamentar. Deşi au fost elaborate de diferite grupuri de deputaţi, aceste documente nu se contrazic. Ba chiar ambele sunt îndreptate împotriva şefului statului de a institui în Republica Moldova un sistem prezidenţial de guvernare. Reprezentanţii mai multor grupuri parlamentare s-au pronunţat pentru comasarea acestor două proiecte şi examinarea lor în comun.

Întrebat de jurnalişti, care ar putea fi în această situaţie eventualele acţiuni ale lui Petru Lucinschi, Anatol Golea a răspuns: „Este greu de spus, care vor fi eventualele acţiuni. Preşedintele şi-a expus punctul de vedere. Există un proiect, elaborat de comun acord cu Comisia de la Veneţia a Consiliului Europei şi preşedintele consideră, că anume acest proiect de document privind reforma constituţională trebuie examinat şi adoptat în Parlament. Proiect, de altfel, care cuprinde cele mai rezonabile propuneri din toate cele trei proiecte elaborate. Este vorba despre proiectul celor 38, celor 39 de deputaţi şi proiectul propus de Comisia naţională pentru modificarea Constituţiei. Deci, aceasta ar fi varianta de compromis şi varianta cea mai raţională, care ar fi capabilă să conducă la consolidarea puterii executive şi depăşirea disensiunilor, care au apărut.”

Anatol Golea a mai anunţat, că la sfârşitul săptămânii curente preşedintele Petru Lucinschi va efectua o vizită de două zile în Belarus. Purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei a accentuat faptul, că Lucinschi va discuta cu omologul său belarus doar probleme ce ţin de cooperarea comercial economică. El a spus, că Belarus ocupă locul şase privind schimbul de mărfuri. În anul trecut, însă, relaţiile comerciale moldo-belaruse s-au diminuat cu 40 la sută. În cadrul vizitei urmează să fie semnate aproximativ 10 acorduri, între care tratatul despre colaborarea economică în perioada 2000-2009.

Din Chişinău, Sergiu Praporşcic pentru Radio Europa Liberă.
XS
SM
MD
LG