Linkuri accesibilitate

Franța și Polonia susțin inițiativa germano-rusă a unui comitet de securitate UE- Rusia


Cancelara Germaniei Angela Merkel cu președintele Dmitri Medvedev la Mesenberg
Cancelara Germaniei Angela Merkel cu președintele Dmitri Medvedev la Mesenberg

Comitetul pentru crizele regionale va „elabora norme pentru operaţiuni civile şi militare comune”, iar pe agenda lui figurează și conflictul îngheţat din Transnistria.


Miniştrii de externe german şi rus au obţinut săptămâna aceasta la Paris sprijinul Franţei şi Poloniei pentru înfiinţarea unui comitet ruso-european care să se ocupe de crizele regionale. Acest comitet propus la începutul lunii de cancelara Germaniei, Angela Merkel şi preşedintele rus Dmitri Medvedev va fi avea ca prim punct pe agendă rezolvarea problemei transnistrene
.

Privită la început cu suspiciune de mulţi diplomaţi europeni, propunerea ruso-germană a fost sprijinită de miniştrii de externe francez şi polonez. Bernard Kouchner şi Radek Sikorski s-au întâlnit cu miniştrii de externe rus şi german, Serghei Lavrov şi Guido Westerwelle miercuri la Paris unde au dezbătut iniţiativa.

Potrivit agenţiei AP, ministrul de externe al Franţei a spus că ea trebuia lansată de comun acord şi va trebui acceptată de toate ţările Uniunii Europene ca noul comitet - numit Comitetul politic şi de securitate Uniunea Europeană Rusia – să poată fi înfiinţat.

Potrivit propunerii ruso-germane lansate pe 8 iunie de liderii rus şi german, Dmitri Medvedev şi Angela Merkel, proiectatul comitet va fi condus de ministrul de externe rus şi şefa politicii externe şi de securitate europene, Catherine Ashton care vor putea „face un schimb de păreri asupra subiectelor curente din domeniile politicii şi securităţii internaţionale”.

De asemenea, comitetul va „elabora norme pentru operaţiuni civile şi militare comune”. Un punct special pe agenda lui va fi conflictul îngheţat din Transnistria. Comitetul va preconiza „activităţi comune ale Rusiei şi Uniunii Europene care vor asigura o tranziţie fără obstacole de la situaţia curentă spre faza finală” a rezolvării conflictului.

Publicaţia EU Observer scrie că propunerea ruso-germană i-a luat prin surprindere pe oficialii de rang înalt de la Bruxelles, iar câţiva dintre ei au spus că Uniunea Europeană şi Rusia au deja un format multiplu de comunicare.

La Chişinău, guvernul Alianţei pentru Integrarea Europeană a spus că planul ruso-german „deschide perspective promiţătoare” pentru rezolvarea conflictului transnistrean, dar noile eforturi trebuie să respecte „principiile suveranităţii şi integrităţii teritoriale”.

Miercuri la Paris, ministrul de externe rus, Serghei Lavrov a spus că Rusia ar fi de acord cu trimiterea forţelor de menţinere a păcii ale Uniunii Europene în Transnistria. Lavrov a mai declarat că forţele europene puteau fi deja pe teren dacă Uniunea Europeană nu ar fi împiedicat în 2003 semnarea memorandumului Kozak. Un memorandum care prevedea, între altele, federalizarea Moldovei şi menţinerea trupelor ruse pe teritoriul ei.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG