Linkuri accesibilitate

Parteneriatul americano-rus relansat la întîlnirea Obama-Medvedev


Președintele Barack Obama și omologul său rus Dmitri Medvedev la Ray's Hell Burger
Președintele Barack Obama și omologul său rus Dmitri Medvedev la Ray's Hell Burger

Barack Obama: „Avansînd în domeniile în care suntem de acord, am reuşit să resetăm relaţia spre binele securităţii regionale şi internaţionale”


Preşedintele american Barack Obama i-a spus omologului său rus, Dmitri Medvedev aflat în vizită la Casa Albă, că au reuşit împreună să „reseteze” relaţiile dintre ţările lor, în ciuda divergenţelor care mai rămân. Obama l-a descris pe Medvedev drept un partener „solid” şi „de încredere” - parteneriat întărit de cei doi la un cheeseburger servit între două măsuri oficiale.

Cei doi preşedinţi au împărţit şi o porţie de cartofi prăjiţi la un restaurant popular din suburbia Washington-ului unde, printr-un gest spontan, Obama l-a dus pe Medvedev cu limuzina după convorbirile oficiale purtate în Biroul Oval. Medvedev a spus că cheesbuger-ul mâncat acolo n-a fost probabil hrana ca mai sănătoasă, dar a fost foarte gustos – a simţit spiritul Americii.
Președintele Barack Obama cu Dmitri Medvedev la Rays Hell Burger in Arlington


La restaurant, Omaba şi Medvedev au fost aclamaţi de clienţii obişnuiţi, dar lăsaţi apoi în pace să discute. E drept - cu ajutorul traducătorilor. Întorşi la Casa Albă pentru o conferinţă de presă, cei doi au lăudat îmbunătăţirea relaţiilor bilaterale.

Însă, Rusia şi Statele Unite mai au divergenţe, a spus Barack Obama.


Obama a numit Georgia printre subiectele divergente, pe care cei doi preşedinţi le-au abordat fără ocolişuri. „Mişcîndu-ne înainte în domeniile unde suntem de acord, am reuşit să resetăm relaţia spre binele securităţii regionale şi internaţionale”, a spus liderul american.

Dmitri Medvedev a spus că el şi Barack Obama au făcut în ultimul timp paşi înainte pentru întărirea încrederii între ţările lor: „Pot spune că într-o anumită măsură am făcut lumea mai lipsită de pericole”, a mai declarat liderul rus.

Unul din scopurile călătoriei sale în Statele Unite a fost găsirea unor surse de inspiraţie pentru a transforma Rusia din exportator de materie primă în producător de tehnologii avansate. Medvedev a vizitat miercuri „Silicon Valley”, o regiune din California în care sunt concentrate cele mai cunoscute firme americane de înaltă tehnologie, comunicaţii şi informatică, de la Cisco la Google. Liderul rus nu a ascuns că vrea să „copieze” modelul californian pentru un nou centru care se ridică în apropiere de Moscova.

Barack Obama i-a spus omologului său rus că Statele Unite îi vor fi partener la promovarea transparenţei, responsabilităţii şi supremaţiei legii, lucruri de care este nevoie pentru a insufla un spirit inovator economiei ruse.

Preşedintele american a mai spus că Statele Unite vor înteţi dialogul pentru admiterea Rusiei în Organizaţia Mondială a Comerţului unde „merită să se găsească”. Rusia a acceptat la rândul ei să reia importul de carne de pui din Statele Unite, oprit de şase luni.

Cei doi preşedinţi au mai căzut de acord ca ţările lor să-şi coordoneze ajutoarele umanitare pentru Kirghistan, republica central asiatică unde ambele ţări au baze militare, devenită recent scena unor ostilităţi inter-etnice soldate cu sute de morţi şi zeci de mii de etnici uzbeci refugiaţi.

În fine, Barack Obama a amintit că în timpul vizitei la compania Twitter din „Silicon Valley”, Dmitri Medvedev şi-a deschis o pagină pe această reţea de socializare prin internet. Cum şi liderul american are pagină pe Twitter, Obama l-a invitat în glumă pe Medvdev să treacă la comunicarea online şi să renunţe la telefoanele roşii rămase pe birourile lor de prea multă vreme.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG