Linkuri accesibilitate

„Necesitatea amendării profunde a Constituției Moldovei - versiunea actuală blochează puterile între ele”


Jean Louis Laurens
Jean Louis Laurens

Interviu cu Jean Louis Laurens, director general pentru afaceri politice şi democraţie al Consiliului Europei



Europa Libera: Dle Laurens, in ce masura incalca sau nu recomandarea Comisiei de la Venetia decizia guvernului moldovean de a organiza in septembrie un referendum pentru modificarea Constiutiei. Apoi, in ce masura aceasta recomandare contrazice (sau nu) pozitia Secretarului general al Consilului Europei de a sprijini referendumul?

Jean-Louis Laurens: Cred ca trebuie sa privim altfel lucrurile. In Moldova avem de-a face cu un blocaj politic in care Consitutia este incapabila sa permita alegerea unui nou presedinte. Am putea intra intr-un cerc vicios de alegeri neconcludente. Pe de o parte, avem obligatia de a dizolva parlamentul daca nu reuseste sa aleage presedintele dupa doua runde. Pe de alta parte...nu poti dizolva parlamentul pentru un an. Dar am putea avea noi alegeri cu acelasi rezultat si care ne-ar duce in acelasi cerc vicios. O serie de alegeri neconcludente este ultimul lucru de care ar avea nevoie Moldova astazi. Prin urmare e nevoie sa iesim din acest blocaj. Acesta a si fost motivul misiunii Secretarului General al Consiliului Europei, de a gasi o solutie care sa permita Moldovei sa iasa din acest blocaj politic prin respectarea totala a legalitatii.

Nu cred ca este o contradictie cu sfatul Comisiei de la Venetia. Dupa opinia oferita de aceasta, Curtea Constitutionala din Moldova, organismul legal cel mai autorizat in aceste chestiuni, a decis ca este posibila organizarea unui referendum in privinta amendarii articolului 78 al consitutiei. In baza acestei decizii s-a ajuns la un compromis politic potrivit caruia se va organiza mai intai un referendum pentru amendarea articolului 78 si apoi in conformitate cu Constitutia Republicii Moldova sa se organizeze noi alegeri parlamentare, cu posibilitatea, daca referendumul este pozitiv, sa se organizeze alegeri prezidentiale si legislative in acelasi timp. Insa in afara de aceasta cred ca cel mai important este sa fie facuta o revizie profunda a constitutiei. Cea de acum nu nu ajuta ci blocheaza puterile intre ele. Trebuie revizuita si stabilit foarte clar care este relatia dintre puterile din stat.

Europa Libera: Stiti, desigur, ca in Moldova exista doua blocuri politice: comunistii si ceilalti care sunt democrat-liberali, liberali si asa mai departe. UE a aratat ca sustine actualul guvern. S-ar putea intampla insa ca dupa alegeri Moldova sa nu mai fie condusa de partidele care se afla acum la putere.

Jean-Louis Laurens: Nu cred ca asa se pune problema, ca sunt comunstii sau liberalii la putere. Problema care se pune este ca Moldova sa aiba o majoritate eficienta capabila sa conduca tara. Indiferent care va fi aceasta. Organizatiile internationale nu au preferinte pentru un partid sau altul. Singurul lucru care conteaza este ca Moldova sa aiba un sistem de guvernare eficient.
XS
SM
MD
LG