Linkuri accesibilitate

Vizita ministrului de externe român Teodor Baconschi în valea Timocului (Adevărul)

Romanii prin ochii moldovenilor – de la “frati” la “fatarnici” este titlul unui reportaj publicat de Romania libera. Atitudinea fata de Romania, asa cum s-a forjat ea in ultimii douazeci de ani, a condus la segmentari multiple, dar nu neaparat dramatice. Desi “fantoma unirii cu Romania continua sa agite spiritele de la Chisinau”, sustinatorii Romaniei sunt putin numerosi (10-15%) si sunt de gasit mai ales in randul tinerilor sub 30 de ani sau al varstnicilor trecuti de 80. Restul sunt opozanti ai ideii de unire: si dintre acestia multi se simt romani, dar nu doresc unirea (precum primarul Chisinaului, Dorin Chirtoaca - se precizeaza in acest reportaj ); altii se socotesc moldoveni si sustin statalitatea moldoveneasca. Vazuta in cifre, ideea de unire intre Moldova si Romania are inca putini sorti de izbanda. Romania libera citeaza din rezultatele unui recent sondaj sociologic: 14% din populatie se declara romani, 51% isi doresc un pasaport romanesc, 40,3% ar dori reconstructia Uniunii Sovietice, 10-15% ar vrea unirea.

Jurnalul national include doua stiri referitoare la Transnistria. Una se refera la Strategia de Securitate a Romaniei, recent publicata, si care considera prezenta trupelor rusesti in Transnistria drept o amenintare la securitatea Romaniei. Cealalata citeaza Nezavisimaia Gazeta, si anume declaratia cancelarului german Angela Merkel care a conditionat discutarea impreuna cu Rusia a problemelor securitatii europene de retragerea trupelor rusesti din Transnistria. In aceeasi stire este citata si reactia directoarei Fondului german Marshall din Bucuresti, Alina Inayeh: intentiile bune ale Rusiei ar putea fi luate in considerare doar daca sunt indeplinite rapid conditiile formulate de Germania, prin vocea cancelarului sau.

Vizita in Timoc a ministrului roman de externe Teodor Baconschi este reflectata in Adevarul. Liderul comunitatii de romani din Timoc, Dragan Demici a declarat pentru Adevarul ca prezenta oficialului roman este un mare sprijin pentru ei si ca a dat deja roade: imediat dupa, documentul emis de Ministerul de Externe sarb i-a numit pentru prima oara romani si nu vlahi, ceea ce nu s-a mai intamplat pana acum.
XS
SM
MD
LG