Linkuri accesibilitate

28 iunie: Ziua ocupaţiei sovietice şi a comemorării victimelor regimului totalitar comunist”


Președintele Mihai Ghimpu
Președintele Mihai Ghimpu

Mihai Ghimpu: „întrucît sîntem un stat de drept şi democratic trebuie să promovăm doar adevărul şi să educăm generaţia tînără în primul rînd în baza adevărului”

Ziua ocupaţiei sovietice şi a comemorării victimelor regimului totalitar comunist - astfel va fi definită de acum încolo ziua de 28 iunie în calendarul oficial. Iar decretul semnat de preşedintele interimar Mihai Ghimpu descrie şi modul în care urmează a fi comemorate victimele regimului care, aşa cum s-a exprimat Mihai Ghimpu, a impus comunismul cu baionete şi tancuri în urmă cu 70 de ani.

Mihai Ghimpu: „Noi trebuie să cunoaştem adevărul. Şi întrucît sîntem un stat de drept şi democratic, un stat care tindem spre integrarea europeană, spre civilizaţie, trebuie să promovăm doar adevărul şi să educăm cetăţenii, generaţia tînără în primul rînd în baza adevărului. Fiindcă dacă se ascunde adevărul, lucrurile se pot repeta”.

Preşedintele ad interim a dispus prin acelaşi decret înălţarea, în Piaţa Marii Adunări Naţionale, în faţa sediului Guvernului, a unui monument în memoria victimelor ocupaţiei sovietice şi ale regimului totalitar comunist. Pînă atunci ceremoniile de comemorare vor avea loc în Piaţa Marii Adunări Naţionale, unde Primăria va instala, provizoriu, în ziua de 28 iunie 2010, o piatră comemorativă.

Mihai Ghimpu despre Ziua ocupatiei sovietice
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:19 0:00
Link direct


L-am întrebat pe Mhai Ghimpu dacă a ţinut cont de reacţia, previzibilă, a adversarilor săi politici, reacţie care l-ar putea lipsi de nişte voturi de susţinere.

Mihai Ghimpu: „Mie îmi pare rău că în aceşti douăzeci de ani unii s-au îngrijit de voturi. Eu cred că un şef de stat, un deputat, un ministru, un prim-ministru, un funcţionar public, care este în serviciu public, este obligat să se gîndească în primul rînd la atribuţiile pe care i le-a încredinţat poporul şi la politica care vine în interesul cetăţeanului şi a statului, la politica adevărului”.


Cu reacţia cea mai promptă a intervenit fostul membru al grupului parlamentar comunist Vladimir Ţurcan, actualmente lider al Partidului „Moldova Unită”.

Vladimir Ţurcan: „Acest decret în nici un caz nu poate aduce un aport la problema concilierii în societate. Taman că invers, o să aducă din nou o tensiune politică. Mai mult ca atît, în opinia mea acest decret demontrează iarăşi în mod aş spune eu vădit că domnul preşedinte interimar Ghimpu încearcă să realizeze totuşi sau să prelungească realizarea ideii îndreptate spre realizarea unirii cu România”.

Iată cum a comentat Partidul comuniştilor decretul lui Mihai Ghimpu. Luarea de atitudine i-am solicitat-o telefonic deputatului Iurie Munteanu.

Iurie Munteanu: „Scopul acestui decret este eliminarea Partidului comuniştilor din spaţiul legal şi în special din cel electoral în preajma alegerilor parlamentare anticipate. Fapt care foarte elocvent demonstrează frica lui Ghimpu, Filat, Lupu şi Urechean faţă de Partidul comuniştilor. Doi: este foarte periculos ceea ce face Ghimpu pentru că el în continuare divizează societatea şi contrapune mai bine de jumătate din alegătorii ţării restului societăţii. Trei: Ghimpu prin acest decret a pus Federaţia Rusă pe aceeaşi treaptă cu regimul stalinist. Şi cred că după un asemenea decret trebuie să ne aşteptăm la un decret cu privire la formarea lagărelor de concentrare. Eu cred că şi cei chiori şi cei nu prea deştepţi deja înţeleg că regimul care s-a instaurat în Moldova este pur şi simplu o camarilă, o oligarhie fascistă scopul căreia este păstrarea puterii cu orice preţ”.
Previous Next

XS
SM
MD
LG