Linkuri accesibilitate

Decretul prezidențial privind ”Ziua ocupației sovietice” contrariază partenerii de coalițiePresedintele interimar Mihai Ghimpu a declarat prin decret data de 28 iunie drept „Zi a ocupatiei sovietice si a comemorarii victimelor regimului totalitar comunist”.

„Federatia Rusa, in calitate de succesor de drept al URSS, sa isi retraga neconditionat, urgent si transparent trupele si armamentul de pe teritoriul Republicii Moldova”, se mentioneaza intr-un articol al decretului.

La 28 iunie 1940, in urma pactului “Ribentropp-Molotov”, intre Germania fascista si Uniunea Sovietica , Uniunea sovietica a anexat partea de est a României, cunoscuta drept Basarabia .

Premierul Vlad Filat, liderul Partidului Liberal Democrat si Serafim Urechean, liderul Aliantei Moldova Noastra, au declarat ca nu au vazut continutul decreteului semnat de presedintele interimar si nu il pot comenta. Urecheam a spus insa ca nu exclude convocarea unei sedinte a Aliantei pentru a-l discuta.

Iurie Munteanu, secretarul executiv al Partidului comunistilor, a declarat postului nostru de radio ca acest decret este indreptat impotriva PCRM

Konstantin Kosaciov, seful comitetului pentru afaceri externe al Dumei de stat de la Moscova, a calificat pentru ziarul Komersant decretul presedintelui interimar Mihai Ghimpul referitor la ziua de 28 iunie drept “o prostie”, spunind ca Moscova va trebui sa reactioneze oficial fata de ultimul paragraf al decretului care descrie fortele rusesti din regiunea Transnistreana drept trupe de ocupatie.

Podcast Politigraf

XS
SM
MD
LG