Linkuri accesibilitate

Ireverențiosul comandant McChrystal înlocuit cu generalul Petraeus


Barack Obama și generalul David Petraeus

Decizia președintele Barack Obama este salutată în tot spectrul politic american

Congresul şi Washington-ul politic au salutat fără reţineri decizia preşedintelui Barack Obama de a-l demite pe comandantul forţelor NATO din Afgansitan, generalul Stanley McChrystal. Mai ales după ce a anunţat că va fi înlocuit cu comandantul misiunii din Irak, generalul Petreus.

Preşedintele Obama a ţinut să precizeze că nu l-a demis pe generalului McChrystal din motive personale, pentru că s-ar fi simţit jignit. Vorbind în cursul nopţii la Casa Albă, Obama a declarat că este o decizie principială, pentru că remarcile critice şi ironice ale generalului la adresa administraţiei subminează controlul civil asupra armatei, unul din principiile de bază ale democraţiei americane. Mai mult, subminează şi încrederea militarilor aflaţi în Afganistan în capacitatea strategică a comandanţilor.

Tot scandalul a fost provocat de un interviu acordat de generalul McChrystal revistei Rolling Stone, în care susţine că preşedintele Obama este nepregătit pentru discuţi strategice, în care îl ia în derâdere pe consilierul pentru securitatea naţională afirmând că este un clown şi este foarte critic la adresa vice preşedintelui Joe Biden şi a ambasadorului american în Afganistan. De când a fost publicat interviul, McChrystal şi-a cerut scuze dar nu a retractat nici un cuvânt sau apreciere.

Senatorul republican John McCain (fostul contracandidat al lui Obama în alegerile prezidenţiale) a fost unul din primii care a reacţionat, aproape cu uşurare că preşedintele a tras o linie sub acest scandal. Senatorul McCain a salutat totodată numirea generalului Petreus la comanda trupelor internaţionale din Afgansitan, considerat o garanţie pentru succesul misiunii. Şi a profitat de ocazie să-i ceară din nou preşedintelui Obama să renunţe la stabilirea unui calendar precis al retragerii din Afganistan – pe care îl consideră o greşeală tactică .

Senatorul independent Joe Lieberman a salutat şi el hotărârea cu care a reacţionat preşedintele Obama, considerând că generalul McChrystal îl pusese în mare dificultate.

Între editorialiştii influenţi au existat câteva voci izolate care ar fi vrut ca McChrystal să aibă încă o şansă. „Nu-l concediaţi pe McChrystal” scria Michael O’Hanlon în USToday, al doilea cel mai citit cotidian american. Dar după anunţul lui Obama, O’Hanlon şi-a schimbat părerea, declarînd Europei Libere că preşedintele trebuie să poată avea încredere deplină în comandanţii săi, iar criticile lui McCrhysal erau dure și nu puteau fi ignorate.

Numirea lui Petreus acum, indică decizia administraţiei de a nu schimba strategia în Afganistan. Apreciere făcută şi de Steven Clemons de la Fundaţia pentru o Americă Nouă: ”Prin declaraţia făcută şi mai ales prin numirea lui Petreus, preşedintele spune clar că nu va schimba strategia, cel puţin principiile de bază”.

Şi presa comentează astăzi pozitiv decizia preşedintelui Obama: „ Generalul Petreus, comandantul potrivit în Afganistan” apreciază Washington Post în timp ce peste ocean, Financial Times îl caracterizează pe generalul McChrystal drept un personaj „imprevizibil”. Înapoi pe coasta de est a Statelor Unite, New York Times apreciază că „mai bine pierzi un general dar câştigi un război”.
XS
SM
MD
LG