Linkuri accesibilitate

Belarus și Gazprom își achită datoriile - comercial disputa este clasată


Care a fost însă miza politică a declanșării unui război al gazelor în plină vară?

Dacă recenta dispută între Belarus şi Rusia privind gazele naturale şi datoriile reciproce a fost numai despre bani şi contracte încălcate, se poate spune că “războiul gazelor” s-a încheiat. Dar s-ar putea ca aparenţele să înşele şi consumatorii europeni să sufere din nou consecinţele răfuielilor dintre Rusia şi fosţii sateliţi sovietici.

Luni, Rusia a redus pentru prima date livrările de gaze către Belarus, cerând Minskului să achite o datorie de aproape 180 de milioane de dolari. Marţi, livrările au fost încă odată reduse. Minskul a răspuns,cerând la rândul sau Gazpromului să achite o datorie pentru tranzitul gazului spre Uniunea Europeană de aproape 260 de milioane de dolari. Miercuri, preşedintele Lukaşenca a ameninţat că opreşte tranzitul gazului. Iar joi, adică astăzi, toată disputa s-a încheiat.

Gazprom a anunţat că şi-a încasat datoria pentru gazul livrat. Iar purtătorul de cuvânt al concernului a precizat că şi Rusia a plătit pentru tranzitul gazului prin Belarus. Serghei Kuprianov a precizat că pentru tranzit s-a plătit în conformitate cu preţul agreat în contractul dintre cele două ţări, de 1 dolar 45 de cenţi (pentru mia de metri cubi pe o distanţă de 100 de kilometric).

Aşa că Rusia a plătit numai 228 de milioane de dolari faţă de 260 de milioane – era de aşteptat ca suma să fie mai mică după ce recent directorul Gazprom se declara iritat de încercările repetate ale ţărilor de tranzit de a “escroca” Gazprom. O referire la Ucraina care şi ea, în timpul celor două războaie ale gazelor, a cerut mereu mai mult pentru tranzit. Nu este de aşteptat ca diferenţa de mai puţin de 40 de milioane de dolari să provoace o nouă confruntare ruso-belarusă. Dacă disputa este despre bani.

Nu sunt însă puţini analişti care văd un joc politic în spate. Ce joc se joacă, depinde de unghiul din care este privit: la Minsk, Belarus este văzută în postura ţării care încearcă să se aropie de occident şi este pedepsită de Moscova. O postura care nu este susţinută de fapte. La Moscova, relatează coditianul britanic Daily Telegraph, disputa este interpretată drept o manevră electorală a preşedintelui Lukaşenka, în pregătirea alegerilor prezidenţiale de anul viitor, care vor fi deosebit de problematice pentru el.
XS
SM
MD
LG