Linkuri accesibilitate

Omul în centru - cît umanism și cîtă credință la PUM ?


Vicepreședintee PUM Ion Coropcean

Generalul Ion Coropcean: Credința ne unește, face oamenii mai toleranți, fidelitatea valorilor creștine a adus pacea civică. Credința este putere.


PUM, Partidul Umanist din Moldova, abia preluat de proaspăta echipă de politicieni a domnului Valeriu Pasat, o echipă de - cum spun mulţi - debutanţi în politică, a reuşit deja performanţa de a se pomeni în centrul unor intense dezbateri din societate. Ce se doreşte, de fapt, cu acest partid atât de grăbit să intre în competiţie electorală ? Răspunsuri - poate - în convorbirea de astăzi cu unul dintre vicepreşedinţii noului PUM, domnul general Ion Coropcean, fost comandant al Armatei Naţionale şi şef al Marelui Stat Major.

Europa Liberă: Domnule General, să trăiţi! Armata nu-i ca politica… Cum Vă simţiţi în noua dumneavoastră postură?


Ion Coropcean: „Mulţumesc, mă simt bine pentru că experienţa, pregătirea teoretică pe care o am, lecţiile însuşite de la viaţă, mă fac să iau o decizie civică şi să fiu de folos în viitor ţării mele şi poporului.”

Europa Liberă: Ce pare să se ştie, domnule Coropcean, despre PUM e că este un partid cu rezultate electorale foarte modeste până acum, că a fost preluat recent – la nivel de conducere - de echipa dlui academician Valeriu Pasat , fost ministru al Apărării şi fost şef al Serviciului de Informaţii şi Securitate, că este favoritul politic al Sinodului Bisericii Ortodoxe şi al Preasfinţitului Vladimir şi că are cunoscută deocamdată doar o singură sarcină de program politic sau electoral – să lupte pentru predarea obligatorie în şcoli a disciplinei „Bazele Ortodoxiei”. Ce altceva îşi propune PUM, de vreme ce intră în lupta pentru putere? Ne puteţi da un exemplu, două?

Ion Coropcean: „În prezent, partidul promovează doctrina umanismului asigurând necesităţile reevaluării omului în societate, reafirmării valorilor umane şi a demnităţii, precum şi a relaţiilor dintre om, societate şi stat, elemente care sunt prevăzute şi în statutul partidului. După congresul care a avut loc se lucrează asupra noului statut şi program al partidului, aceste documente fundamentale vor fi discutate la conferinţele raionale, iar în toamnă planificăm să fie organizat şi Congresul Partidului Umanist care va aproba noua ideologie şi strategie care, cu siguranţă, se vor baza pe valorile creştine. Pot să vă spun că nu va fi un partid de extremă dreapta sau extremă stânga, noi suntem şi ne considerăm forţa a treia care era aşteptată să vină pe arena politică şi iată ea a venit să asigure necesităţile, interesele cetăţenilor. Pot să vă spun că proiectul renaşterii spirituale nu este unicul proiect. Avem pregătite alte iniţiative, alte proiecte pe care avem scopul să le realizăm. În scurt timp ele vor fi cunoscute societăţii şi cetăţenii se vor convinge în capacităţile noastre de a prezenta şi asigura realistic interesele lor? ”

Europa Liberă: De ce preluarea unui partid gata făcut, şi nu crearea unuia nou, cum spunea iniţial domnul Pasat?

Ion Coropcean: „Crearea forţei politice a partidului nu a fost un scop în sine, a fost o iniţiativă a dlui Pasat, membru corespondent al Academiei de Ştiinţe, istoric, una socială, cea despre care am vorbit noi. După lansarea Grupului de Iniţiativă, după adunarea generală a susţinătorilor referendumului la care au participat aproape 40 de mii de cetăţeni, din păcate, guvernarea actuală a întreprins un şir de măsuri de ponegrire a acestei iniţiative, care s-a finisat cu hotărârea Curţii de Apel care a abrogat decizia Comisiei Electorale Centrale de a înregistra Grupul de Iniţiativă şi dreptului de colectare a semnăturilor, ne-a făcut să considerăm că crearea şi înregistrarea unui partid va fi dificilă ori blocată după aceeaşi schemă. Iată de ce dl Pasat a hotârît să candideze la preşedinţia PUM, la congres el a fost ales preşedinte al Partidului şi aş putea să spun şi de ce. Pentru că avem aceleaşi valori - omenie, dreptate, credinţă, demnitate, şi pentru că PUM a fost unicul partid care a susţinut deschis iniţiativa dlui Pasat. Dl Mereuţă, fost preşedinte al partidului, la congres a spus cuvintele lui Hipocrat: „Dacă eu o să văd că cineva va scoate piatra din beşică mai bine decât mine, eu îi voi da dreptul să o facă”. Dl Pasat va promova valorile PUM şi partidul va veni cu siguranţă în Parlament, numărul adepţilor noştri creşte. ”

Europa Liberă: Apropo, există cumva vreo intenţie de a schimba denumirea partidului, programul? Nu de alta, dar în istorie, deseori, umanismul a intrat in conflict direct cu biserica, tocmai datorita faptului ca se situează la polul opus privitor la divinitate…

Ion Coropcean
: „Valorile PUM sunt cele pe care le respectăm şi vedem omul în centru, desigur că vom discuta aceste momente, de aceea şi planificăm conferinţe raionale, congresul. Noi considerăm că la moment şi denumirea partidului, şi valorile pe care le promovează ne permit să activăm şi să realizăm scopurile propuse.”

Europa Liberă: Abia lansat pe scena politică, proiectul dlui Pasat de promovarea a predării obligatorii a ortodoxiei în şcoli şi de creare unui partid considerat de unii ca instrument politic al Mitropoliei are ca efect o vizibile scindare în societate. Cum are de gând PUM să diminueze efectele nedorite, în situaţia în care nu are de gând să persevereze intransigent în acţiunile sale …

Ion Coropcean: „Noi nu vedem scindare, noi ne întâlnim cu oamenii şi, din contra, vedem susţinere din partea lor. Eu cred că credinţa, şi asta este cunoscut, ne uneşte, face oamenii să fie mai deschişi, ea reprezintă temelia păcii civice. Iniţiativa care a fost lansată vine să aducă dreptul copilului la cunoştinţe. Prin referendum noi vrem să întrebăm oamenii dacă ei doresc ca copii lor să cunoască despre credinţa lor. Noi considerăm că credinţa este putere, noi suntem pentru puterea cunoştinţelor şi împotriva puterii minciunii şi aceasta este foarte necesar pentru viitoarea generaţie.”

Europa Liberă: Printre fanii şi susţinătorii partidului par deja să se înscrie diferite grupuri ortodoxe mai radicale – care se manifestă într-un mod apreciat drept intolerant faţă opţiunile altora … Ce va face partidul, va asimila şi poziţiile acestor grupuri ?

Ion Coropcean
: „Noi cunoaştem faptul că toţi Episcopii au spus că vor susţine iniţiativa dlui Pasat, proiectul lui politic. Actualmente noi considerăm că el este în favoarea Bisericii, a viitorului societăţii noastre. Ce ţine de comportamentul clericilor de care vorbiţi dvs nu este în competenţa partidului de a discuta aceste momente. Cu siguranţă în componenţa Mitropoliei este o structură aparte care examinează, discută, care ea decizii corespunzătoare faţă de cei care încalcă canoanele bisericeşti şi cunosc faptul că asemenea decizii şi hotărâri au fost luate.”

Europa Liberă: Ce atitudine va adopta PUM faţă de obiectivul integrării europene, de vreme ce cel puţin unii dintre aderenţii şi simpatizanţii PUM deja sugerează o atitudine critică faţă de realităţile şi chiar valorile UE?


Ion Coropcean: „Un obiectiv de bază este integrarea europeană, vrem integrarea ţării noastre în valorile europene şi vrem să avem cele mai bune relaţii cu ţările europene, iar iniţiativa dlui Pasat este în plină concordanţă cu practicile europene. Anume fidelitatea valorilor creştine a adus pacea civică în ţările europene şi acea bunăstare pe care astăzi o vedem în Europa şi care este foarte atractivă pentru noi. Mai mult ca atât, cunosc faptul că dl Pasat s-a întâlnit cu mai mulţi ambasadori ai ţărilor eurpene şi ei au manifestat un interes mare faţă de noul proiect.”

Europa Liberă: De altfel, Statutul Bisericii Ortodoxe Ruse, din care face parte şi Mitropolia Chişinăului şi Întregii Moldove, restricţionează activitatea politică a subdiviziunilor sale canonice… Are Sinodul de la Chişinău şi PUM o poziţie aparte în acest sens?

Ion Coropcean
: „Noi nu considerăm că am intrat într-un joc politic, noi considerăm că am venit cu toată seriozitatea pe arena politică pentru a asigura interesele cetăţenilor noştri. În acest context noi cunoaştem multe exemple când schimbarea spre bine a ţărilor s-a datorat, inclusiv, poziţiei politice a Bisericii şi liderilor lor. Cunoaştem exemplul când întâistătătorul Bisericii cipriote, Macarius, a fost ales preşedinte al Ciprului şi a condus ţara 17 ani, după 1960 încoace. Schimbările spre bine în Moldova sunt posibile numai cu sprijinul Bisericii Ortodoxe din Moldova şi trebuie să ne bucurăm de poziţia lor şi să o susţinem toţi.”

Europa Liberă: Ştiţi, domnule Coropcean, ce a întrebat Iosif Stalin la propunerea Papei de la Roma când acesta şi-a oferit intermedierea într-un proces de pace: „Dar câte divizii are Papa?” De fapt, pe ce divizii de alegători mizează PUM şi Preasfinţitul Vladimir de vreme ce enoriaşii, dar şi preoţii au simpatii politice diferite?


Ion Coropcean: „Noi vorbim despre partid, ne vom promova ca partid de sine stătător şi mizăm pe o mişcare largă naţională pentru că, în scurt timp, vor fi cunoscute şi alte iniţiative şi alte proiecte ale noastre, ele sunt deja pregătite, sunt elaborate. Consider că ele vor reprezenta un interes major pentru păturile largi a întregii societăţi.”

Europa Liberă: Domnule Coropcean, Vă mulţumim că aţi discutat cu noi în această dimineaţă. Doamnelor şi Domnilor, vicepreşedintele PUM, Ion Coropcean a fost intervievat pentru dumneavoastră în cadrul acestei emisiuni.
XS
SM
MD
LG