Linkuri accesibilitate

Exportul de gaze naturale către Belarus redus cu 60%


Stație de comprimare a gazelor naturale la Minsk
Stație de comprimare a gazelor naturale la Minsk

Amenințarea lui Alyaksandr Lukaşenka de a sista tranzitul de gaze rusești către Occident nu pare să fi fost pusă în practică


Rusia a continuat astăzi pentru a treia zi consecutiv să reducă livrările de gaze către Republica Belarus din cauza unei dispute pe tema datoriilor şi taxelor de tranzit. Sfârşitul disputei nu se întrevede, iar Uniunea Europeană a cerut asigurări că nu vor fi afectaţi din nou consumatorii europeni

Gazpromul a închis astăzi robinetul mai mult de jumătate şi a micşorat cu 60 la sută volumul livrărilor către consumatorii belaruşi. Moscova spune că Minskul îi datorează aproape 200 de milioane de dolari pentru gazele consumate anul acesta, în timp ce autorităţile belaruse spun că Gazpromul are o datorie şi mai mare din cauza taxelor de tranzit neplătite.

Liderul de la Minsk Alyaksandr Lukaşenka a cerut marţi oprirea tranzitului prin ţara sa spre Uniunea Europeană. Lukaşenka i-a spus ministrului rus de externe aflat în vizită la Minsk că datoria Gazpromului ar ajunge la 260 de milioane de dolari iar tranzitul va fi oprit până când Republica Belarus îşi va primi banii.

Prin conductele belaruse trece până la 20 la sută din volumul de gaze destinat pieţelor europene. Tranzitul pare să continue în ciuda ordinului dat de Lukaşenka.

Şeful Gazpromului, Aleksei Miller a spus astăzi că fluxul gazelor ruseşti prin Belarus continuă în volum deplin iar consumatorii europeni nu au nici o problemă cu livrările. Cuvintele lui au fost confirmate în timpul zilei de purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene, Marlene Holzner. Ea a spus că Polonia şi Lituania, ţările cele mai vulnerabile la fluctuaţiile tranzitului prin Belarus, nu au fost afectate. Comisarul European pentru energie, Guenther Oettinger a discutat la telefon cu autorităţile ruse şi belaruse, a mai spus Holzner.

În cuvintele Comisarului european redate de Holzner, Europa nu trebuie să fie luată ostatec în cadrul acestei dispute şi cere ambelor părţi să coopereze pentru a-şi rezolva problemele bilaterale.

O dispută asemănătoare între Rusia şi Ucraina anul trecut a dus, pe timp de iarnă, la întreruperea livrărilor către europeni vreme de două săptămâni. Acum, Rusia spune că acest pericol nu există şi că poate redirecţiona oricând tranzitul către pieţele europene prin conductele din Ucraina, dacă disputa cu Minskul va continua.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG