Linkuri accesibilitate

Ediția de vară a festivalului „9 Porți” de la Praga


Dedicat în acest an culturii evreiești din România, festivalul a debutat cu o seară închinată scriitorului Norman Manea



La Praga a inceput sectiunea de vara a festivalului „9 Porti”. Aflat la 11-a editie, festivalul este dedicat in acest an in special culturii evreiesti din Romania, si a debutat la libraria „Gregor Samsa” din Praga cu o seara inchinata scriitorului Norman Manea. Editia din 2010 a festivalului culturii ceho-germano-evreiesti este organizata in colaborare cu Institutul Cutural Roman. Despre tema din acest an, am discutat cu Pavel Chalupa, directorul Festivalului culturii ceho-germane-evreiesti „9 Porti”.

Pavel Chalupa: „Festivalul a fost initiat in anul 2000 si numele lui vine de la titlul unui roman al lui Jiri Mordechai Langer, in care acesta descrie trairile mistice avute in timpul unei calatorii catre tarimul evreilor hasizi. Ne-am inspirat din opera acestui autor pentru ca el a avut curajul sa se intoarca la radicinile ortodoxismului evreiesc, si la fel ca el am dorit sa ne intoarcem la traditii, la origini, dar nu neaparat la ortodoxie, ci la acele traditii frumoase ale culturii ceho-germano-evreiesti, la acele momente cind aceasta cultura inca nu pierduse componenta evreiasca si germana.

Europa Libera: Tema editiei a 11-a este Romania? De ce?

Pavel Chalupa: Impulsul principal a fost acela ca regizorul muzical al festivalului, Jan Schneider, a venit cu ideea sa-l invitam pe Harry Tavitian. Plecind de aici ne-am gindit ca la urma urmei de ce n-am dedica o editie intreaga a festivalului nostru culturii evreiesti din Romania. Si dupa ce am inceput sa studiez aceasta cultura am descoperit ca este fantastica, ca avem de unde alege, si ca, mai mult, in Romania exista un teatru evreiesc cu o traditie neinrerupta de 130 de ani

Europa Libera: Si despre Norman Manea?

Pavel Chalupa: Noi in fiecare an prezentam si cite o personalitate din domeniul literaturii, un scriitor. Si cum am dedicat editia din acest an culturii evreiesti din Romania, l-am descoperit pe Norman Manea, prin intermediul volumului sau „Intoarcerea huliganului”. Am fost impresionat de faptul ca destinul lui Norman Manea este foarte asemanator unui baietel din Slovacia, destin povestit in filmul “Promisiunea neimplinita”. La fel ca Norman Manea, acest baietel a cunoscut teroarea fascista in lagarul de concentrare, apoi teroarea comunista, si, la fel ca scriitorul roman, a emigrat. Acesta a fost factorul esential care m-a determinat sa-l aleg pe Norman Manea pentru editia din acest an, si pentru a-i inmina in acest an „Globul de Cristal” in semn de pretuire pentru contribuita sa la promovarea culturii evreiesti in lume”,

----------------

In seara dedicata lui Norman Manea la libraria „Gregor Samsa” din Praga, personalitatea scriitorului a fost fost evocata de Jiri Nasinec, autorul versiunii in limba ceha a volumului „Intoarcerea Huliganului”, si de Dan Duta, directorul Institutului Cultural Roman de la Praga.

Dan Duta a vorbit si despre celelalte prezente romanesti la editia din acest an a festivalul „9 Porti”: spectacolele „Nunta cu divort” de Shalom Alehem, si „Dinastia Efros” de Jacob Gordin, jucate de trupa Teatrului Evreiesc de Stat din Bucuresti, si concertul trupei Orient Expres a lui Harry Tavitian. Orient Express va cinta in aceeasi zi cu formatia Di Naye Kapelye, condusa de etnomuzicologul Bob Cohen, care cerceteaza amestecul dintre muzica veche evreiasca, armeneasca si turceasca si folclorul romanesc din Moldova si Transilvania.

Sa mai spunem in incheiere ca editia de primavara a festivalui „9 Porti” 2010 a avut loc in luna mai la Bucuresti, si a fost realizata in colaborare cu Centrul Cultural Ceh din capitala Romaniei.
  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG