Linkuri accesibilitate

Investițiile străine directe sunt suflul economic al unei țări


Iurie Gotișan

Principalii factori care îngreunează atragerea investițiilor: economia locală mică, resurse naturale limitate, infrastructură fizică şi socială subdezvoltată, cadrul instabil al politicilor economice, neîncredere în justiţie
Iurie Gotisan: Eu nu as fi atit de optimist vis-a-vis de acesta rectificare a nivelului de crestere economica. Chiar daca statistica este destul de imbucuratoare si aici ma refer la cresterea economica din primul trimestru de 4,7%, sectorul productiv este inca anemic si isi revine destul de anevoios. Mai mult, revenirea la nivel regional este si mai lenta, cu toate ca criza la noi are mai mult o tenta interna. Sigur ca majorarea mai multor taxe, accize si impozite va duce la acumularea unor venituri mai mari la buget, care vor pune umarul si la ritmul de crestere economica. Inclin sa presupun ca autoritatile mizeaza pe un nivel mai mare al remitentilor care ar resuscita consumul, respectiv acestea contrbuind si la cresterea economica si cred ca un aspect important care presupun ca s-a luat in vedere este volumul investitiilor care vin sau care vor veni in tara, atit din partea donatorilor institutionali, cit si din partea investitorilor structurali.

Europa Libera: La Chişinău s-a deschis astăzi un Forum investiţional, unde autorităţile moldovene s-au arătat optimiste faţă de perspectiva creşterii economice, în pofida crizei şi tocmai prin prisma atragerii investiţiilor străine în Moldova.

Iurie Gotisan: Investitiile straine directe sint de fapt cele care misca sistemul economic sau suflul economic daca vreti al unei tari, mai ales ca acestea au si o parte sociala la fel de importanta, cum ar fi generarea si crearea a noi locuri de munca. Daca am face o retrospectiva privind volumul acestora pe parcursul anilor, atunci pot sa spun ca de la declararea independetei si pina in prezent Moldova a atras investitii straine directe in valoare totala de ceva mai mult de 2,6 miliarde USD. Pe cand in Romania, in 2008, s-a investit cca 13 mlrd USD. Adica Romania a atras investitii straine directe de 5 ori mai mult, intr-un singur an, decat totalul investitiilor straine directe in Moldova pe durata a cca 20 de ani! Cu toate ca volumul acestora in Republica Moldova pentru 2009 a constituit cca 40 milioane USD, investitii care au diminuat de 18 ori, fiind fara indoiala o scadere dramatica fata de peste 700 milioane USD in 2008, an care de fapt a inregistrat apogeul investitiilor straine in Moldova. Acesta este cel mai mic nivel de la 1996 incoace.

Europa Libera: Cum poate fi explicata o asemenea involutie?

Iurie Gotisan: Atunci cind un investitor strain este hotarat sau intentioneaza sa investeasca intr-o tara anume, este interesat de urmatoarele lucruri: in primul rand de o stabilitate politica si neimplicarea sau neingerinta statului in mediul de afaceri si, in final, de existenta si functionarea unui sistem judecatoresc echitabil si impartial, sistem care deseori la noi este calificat ca injust si corupt. Or dupa cum stiti cam toti acesti factori pe durata lui 2009 au fost lipsa. In plus, trebuie sa mai tinem cont si de faptul ca efectele crizei economice au inceput sa fie din ce in ce mai vizibile anume in 2009 si in Republica Moldova. Respectiv, investitorii pe timp de criza sint mult mai reticenti de a investi intr-un sector sau altul.

Europa Libera: In regiune, pe ce poziţii se situeaza Moldova în privinţa investiţiilor?

Iurie Gotisan: Spre exemplu, potrivit unui clasament al BM din 2009 privind stocul investitiilor straine pe cap de locuitor intre 22 de state, Moldova se situeaza pe locul 19 in acest top. Estonia care este prima clasata are un volum al investitiilor straine directe de peste 10 mii USD per capita, Romania cu 3 mii de dolari, iar Georgia si Armenia – cu 1500 si respectiva 1200 per capita, pe cind Moldova cu un indice de 700 USD per capita.

Europa Libera: Georgia si Amenia sunt doua tari comparabile ca teritoriu si populatie cu Republica Moldova. Care sunt cauzele acestei stari de lucruri?

Iurie Gotisan: Conform opiniilor companiilor, investitorilor, organizaţiilor financiare internationale,dar şi reieşind din multitudinea de evaluari efectuate pină in prezent, aceste cauze pot fi generalizate in citeva principale şi anume: economia locală mică, resursele naturale limitate, infrastructura fizică şi socială subdezvoltată, cadrul instabil al politicilor economice, neincrederea in justiţie, cit şi, in anumite cazuri, conexiunea insuficientă a sistemului educaţional cu cerinţele pieţei. Cred ca acestia ar fi principalii factori care ingreuneaza atragerea investitiilor straine directe, atat de necesare pentru dezvoltarea economica, cat si pentru cresterea economica in general.
XS
SM
MD
LG