Linkuri accesibilitate

CSM admite contestația lui Ion Muruianu și respinge recomandarea CDM


O lovitură fără precedent dată justiției printr-o decizie care scoate în evidență rezistenţa corporativă foarte puternică a unui organ mai mult politic decît juridic








Consiliul Superior al Magistraturii a decis astăzi că Ion Muruianu nu a greşit atunci cînd, împreună cu alţi doi magistraţi ai CSJ, a revizuit o hotărîre definitivă a instanţei pe care o conduce, emisă cu un an mai devreme. Asta chiar dacă înainte cu cîteva săptămîni, Colegiul Disciplinar al Magistraţilor calificase aceste acţiuni ale lui Muruianu drept ilegale şi ceruse destituirea lui atît din funcţia de preşedinte al Curţii Supreme de Justiţie, cît şi din cea de judecător.

Ion Muruianu
Consiliul Superior al Magistraturii nu şi-a motivat decizia de astăzi prin care îl salvează din nou de demisie pe preşedintele CSJ. Solicitat de noi, preşedintele consiliului, Dumitru Vesterniceanu ne-a spus că nu are nimic de adăugat: “S-a adoptat doar dispozitivul hotărîrii. La partea motivantă nu pot să vă spun nimic. În trei zile, vom definitiva motivaţia şi o vom face publică.”

Din surse avizate am aflat însă că membrii CSM i-au dat dreptate lui Muruianu care afirmă că nu a făcut altceva decît să schimbe practica judiciară existentă pînă atunci, de a nu revizui hotărîri definitive şi irevocabile.

Preşedintele Colegiului disciplinar al magistraţilor, Nicolae Roşca a regretat decizia superiorilor săi: “Noi considerăm că hotărîrea colegiului a fost singura care putea fi pronunţată în situaţia respectivă. Personal, îmi pare rău că s-a luat o astfel de decizie, dar asta este. Puterea judecătorească este un lucru sacru şi oamenii care fac justiţie trebuie să corespundă acestei funcţii. Dar, cu părere de rău, la noi nu este aşa şi încă mai sunt suficiente forţe pe care le aranjează această stare de lucruri.”

“Corb la corb nu scoate ochii” – astfel a reacţionat la decizia de astăzi a CSM ministrul justiţiei, Alexandru Tănase, cel care intentase procedura disciplinară împotriva celor trei magistraţi, printre care şi Ion Muruianu. “A fost o decizie corectă şi absolut legală a Colegiului disciplinar, dar Consiliul Superior al Magistraturii, care este un organ mai mult politic, a luat altă decizie,” ne-a spus ministrul Tănase.

L-am întrebat pe expertul în probleme de justiţie de la Fundaţia Soros Moldova, Victor Munteanu, cum tălmăceşte decizia de astăzi a CSM.

Victor Munteanu
Victor Munteanu: “Este o greşeală impardonabilă a membrilor CSM şi o lovitură fără precedent asupra imaginii întregii justiţii. Dacă pînă acum încrederea în justiţie era la un nivel foarte jos, această decizie, uşor de spus, “stranie” demonstrează că asistăm la o rezistenţă corporativă foarte puternică. Nu ştiu cum de unii membri ai CSM au îndrăznit să-şi asume o astfel de responsabilitate. Lor le va reveni toată vina şi trebuie să fie conştienţi că sunt responsabili pentru lovitura fără precedent dată justiţiei”.

Cu decizia de astăzi, Muruianu scapă din nou de demisie după ce anterior, printr-o decizie a Curţii Constituţionale, şi-a obţinut înapoi funcţia de preşedinte al CSJ din care fusese demis de parlament pentru prejudicierea sistemului judecatoresc prin emiterea unor decizii ilegale condamnate la CEDO. Tot printr-o decizie judiciară, Muruianu a scăpat şi de mustrarea aspră aplicată anterior de CSM pentru insultarea jurnaliştilor atunci cînd i-a numit “cîini turbaţi, periculoşi pentru societate”. Muruainu crede că este victimă a răfuielii politice, în timp ce ministrul justiţiei îl consideră o piedică în calea reformei justiţiei.
Previous Next

XS
SM
MD
LG