Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent: Polițiști români pe litoralul bulgăresc al Mării Negre


Polițiștii din România își vor ajuta colegii la menținerea ordinii și combaterea criminalității în marile complexe turistice precum și în cadrul poliției rutiere.


În vara această pe litoralul bulgăresc al Mării Negre vor sosi peste un million de turiști români. Krasimir Krăstev, primarul orașului Șabla, situat la numai 20 de kilometri de frontiera cu România, declară că zona atrage oaspeții din țara vecină în primul rînd prin plajele întinse dar și prin prețurile de aproape două ori mai mici fața de cele pe litoralul românesc.

În stațiunea „Albenă” se află déjà peste 8 mii de turiști români. Se observă o creștere de 15% a numărului de oaspeți nu numai din România, dar și din Germania, Polonia și fostele republici sovietice. Înscrierile merg foarte bine în ciuda crizei economice. Se constată o scădere a numărului de turiști din Franța, Marea Britanie și țările scandinave. Aici, se pare, contează distanța mai mare. Piața turistică bulgară însă rămâne stabilă.

Pentru prima dată polițiști din România își vor ajuta colegii bulgari în nordul litoralului. La „Albena” au sosit déjà doi sergenți din București.

După cum a declarat viceprim-minhistrul și ministru de interne, Țvetan Țvetanov, polițiștii din țara vecină își vor ajuta colegii la menținerea ordinii și combaterea criminalității în marile complexe turistice precum și în cadrul poliției rutiere. Ei vor purta uniforme dar vor fi neînarmați și nu vor putea opera arestări. Prezența lor se impune de numărul mare de turiști români care au ales și în acest an stațiunile bulgare. Un număr mai mic de polițiști bulgari vor lucra pe litoralul românesc.

Polițiștii în deplasare nu vor primi suplimente la salarii în afară celor ce se atribuie pe teritoriul propriei țări. Ei trebuie să cunoască bine limba engleză.

Situația nu este fără precedent în țările din regiune membre ale Uniunii Europene. Peste 20 de polițiști bulgari de circulație și-au ajutat anul trecut colegii din Grecia în zilele ce au urmat protestelor fermierilor care au închis mai multe drumuri și punctele de trecere pe granița comună.
XS
SM
MD
LG