Linkuri accesibilitate

La reuniunea de la Snagov, PDL acceptă propunerea președintelui Băsescu ca bilanțul ministerelor să fie făcut în septembrieRemanierea guvernului roman se amina cel putin pina la inceputul lunii septembrie. Partidul Democrat Liberal, principala formatiune de guvernare din Romania, a luat aceasta decizie aseara tirziu dupa o intilnire cu presedintele Traian Basescu, care a avut loc pe malul Lacului Snagov, la 40 de kilomatri de Bucuresti. Argument numarul unu al aminarii schimbarilor din executiv a fost cel al eficientei: o remaniere ar fi dus la aminarea punerii in practica a masurilor de austeritate, care include nu doar taierea pensiilor si salariilor, ci si reducerea in acest an cu aproape 100 de mii a numarului bugetarilor.

Un alt argument a fost insa votul de incredere al parlamentului de la motiunea de cenzura de acum o saptamina. Europarlamentarul Cristian Preda, prezent la sedinta activului de partid de la Snagov, a explicat in plus ca pentru o remaniere credibila e nevoie nu doar de oameni mai competenti decit cei care formeaza executivul actual, ci si de unii dispusi sa se aventureze in aceasta perioada la putere, in conditiile in care tot mai putini vor sa se expuna.

Parlamentarii democrat-liberali au militat pentru schimbarea guvernului, vorbind pe un ton negativ despre ineficienta, cit si despre imaginea executivului.

Sub influenta presedintelui Traian Basescu, democrat-liberalii romanii au acceptat, totusi, termenul de 1 septembrie pentru urmatorul bilant al ministrilor, bilant care ar putea duce ulterior la remanierea cabinetului condus de Emil Boc. Pina atunci fiecare minister trebuie sa opereze reducerile de personal si de cheltuieli prevazute de legile austeritatii, si in plus sa demareze programe care sa ajute relansarea economiei. Analiza din toamna va decide asadar cine pleaca din guvern.

Intre timp insa, presedintele Traian Basescu i-a criticat pe fostii sai colegi de partid care conduc acum ministerele industriei, transporturilor si internelor si care controleaza in acelasi timp Partidul Democrat Liberal. Cei trei, Adrian Videanu, Radu Berceanu si Vasile Blaga sint vizati de remaniere, fiindca nu au un randament prea bun, fiindca au biografii patate de afaceri mai vechi sau mai noi, dar si fiindca Traian Basescu ar putea manevra mai usor guvernul si
partidul fara acesti baroni.

Presedintele Romaniei le-a cerut oricum fostilor sai colegi de partid sa se gindeasca la epoca post-Basescu si sa incerce sa gaseasca o solutie. Deocamdata nici unul dintre liderii democrat-liberali nu indrazneste sa vorbeasca despre succesiune, desi pina la alegerile generale din Romania au mai ramas doar doi ani
XS
SM
MD
LG