Linkuri accesibilitate

Republica Moldova pe locul 54 al indexului elaborat de Foreign Policy și Fund for Peace


Un nou studiu al revistei americane Foreign Policy şi Fund for Peace, o organizaţie neguvernamentală cu sediul la Washington, arată că Republica Moldova şi-a întărit constant instituţiile în ultimii patru ani şi a devenit mai viabilă. Moldova a înregistrat îmbunătăţiri mai ales în 2008 şi 2009.

În aşa numitul index al statelor eşuate 2010 publicat astăzi, Moldova ocupă locul 54 din 177 de ţări analizate. Principalul pericol îl constituie elitele divizate. Lipsa de legitimitate a statului în ochii cetăţenilor, emigrarea şi aparatul de securitate represiv sunt considerate alte ameninţări importante. Clasamentul se bazează pe datele colectate în anul 2009, dar aceste ameninţări au persistat cu o intensitate aproximativ egală în ultimii ani.

Potrivit indexului statelor eşuate publicat de Foreign Policy şi Fund for Peace, Norvegia, alte ţări scandinave şi Australia ocupă ultimele locuri ale clasamentului, fiind considerate ţările cele mai consolidate. La capătul opus se situează ţări eşuate, care nu-şi pot controla teritoriul, nu pot oferi servicii publice sau nu sunt în stare să coopereze ca entităţi integre pe arena internaţională, pe primele locuri situîndu-se Somalia, Ciadul şi Sudanul.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG