Linkuri accesibilitate

Adjunctul secretarului de stat american a cerut autorităților de la Bișkek să normalizeze situația încordată dintre kirghizi și minoritatea uzbecă


Adjunctul secretarului de stat american Robert Blake a cerut autorităţilor de la Bişkek să creeze conditiile pentru reîntoarcerea in Kirghistan a sutelor de mii de refugiaţi uzbeci, forţaţi să părăsească sudul Kirghistanului ca urmare a violentelor internetnice dintre majoritatea kirghiză şi minoritatea uzbecă. Robert Blake a promis un ajutor umanitar de 32 de milioane de dolari pentru a ajuta la normalizarea situaţiei. Corespondentul nostru la Biskek, Bruce Pannier relatează însă că situaţia în Osh continuă sa fie tragică:
„Sunt cartiere întregi arse pină in temelii, iar uzbecii sunt baricadaţi in locuintele şi cartiere lor si nu au încredere in forţele de ordine, formate numai din etnici kirghizi”.

Corespondentul nostru spune că şi locuitorii kirghizi din Osh au avut de suferit şi că populaţia este înfricoşată şi va fi greu de restabilit încrederea între cele doua comunităţi după atrocităţile comise în ultimele zilei şi în ciuda apelurilor la împăcare venite dinspre liderii religioşi ai celor doua comunităţi. Corespondentul nostru spune şi că situaţia este însă mai calmă cu diferite forţe de ordine patrulînd străzile din Osh. Guvernul provizoriu de la Bişkek a dat vina pentru violenţele recente pe forţele loiale fostului preşedinte alungat Kurmanbek Bakiev, aflat in exil in Belarus. Bakiev respinge acuzaţiile.

Numărul refugiatilor uzbeci este de aproximativ 400 de mii, dintre care 100 de mii au reuşit sa treacă gramita in Uzbekistanul vecin. Amnesty International si Human Rights Watch au cerut autorităţilor de la Bişkek să întreprindă de urgenţă o investigaţie serioasă şi independenta asupra violentelor interetnice din ultimele zile.
XS
SM
MD
LG