Linkuri accesibilitate

Robert Blake, adjunct al secretarului de stat american a discutat cu autoritățile de la Bișkek situația de criză din Kirghistan


Adjunctul secretarului de stat american Robert Blake se afla astazi la Bişkek şi a avut întrevederi cu reprezentantii autorităţilor provizorii din Kirghistan. Guvernul de la Bişkek estimează ca numarul celor morţi în confruntarile interetnice din sudul ţării din ultimele zile ar putea fi de 2000. Secretarul de stat american Hillary Clinton a declarat că pentru violentele impotriva uzbecilor vina ar putea sa o poarte elemente loiale fostului preşedinte Kurmankek Bakiev, alungat de la putere in urma violentelor din luna aprilie. Si autorităţile provizorii de la Bişkek spun că atacurile împotriva minorităţii uzbece au fost coordonate şi bine organizate şi dau vina pe elemnetele loiale fostului preşedinte. Localnici din Osh au declarat însă corespondentilor nostri că armata ar fi participat la unele din atacurile impotriva minorităţii uzbece şi că uzbecii care au ramas in oras continua sa fie baricadaţi in locuintele lor, avind nevoie urgenta de hrana si medicamente. Numărul refugiatilor uzbeci este de aproximativ 400 de mii, dintre care 100 de mii au reuşit sa treacă granita in Uzbekistanul vecin.

Amnesty International si Human Rights Watch au cerut autorităţilor de la Bişkek să întreprindă de urgenţă o investigaţie serioasă şi independenta asupra violentelor interetnice din ultimele zile. Preşedintele Uzbekistanului, Islam Karimov este citat de agentia Reuter cu declaraţia că violenţele din sudul Kirghistanului ar fi fost organizate de forte din afara ţării, dar nu le-a numit.

Anterior Naţiunile Unite au făcut apel la comunitatea internaţională sa adune 71 de milioane de dolari necesari in actuala criză umanitară din Kirghistan.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG