Linkuri accesibilitate

Medvedev anunță măsuri de ameliorare a climatului de afaceri în Rusia


Președintele Dmitry Medvedev
Președintele Dmitry Medvedev

Președintele rus declară la Forumul economic de la Sankt Petersburg că Rusia are nevoie de investiții străine masive pentru a-și moderniza economia








Presedintele Rusiei a deschis oficial astazi Forumul economic international de la Sankt Petersburg, declarind ca tara sa doreste intr-adevar sa faca reforma economica si ca are nevoie de investitii straine masive pentru a a-si moderniza economia. Dmitri Medvedev: ”Crearea conditiilor favorabile pentru investitori este probabil cel mai importat tel al nostru. Am facut anumite progrese in trecut dar nu am inregistrat succese in toate domeniile. Dar astazi punem acest aspect in centrul actiunilor noastre”.

Presedintele Medevedev a vorbit despre nevoia finantarii, in comun, de catre stat si de catre investitori privati a unor importante proiecte si si-a exprimat speranta ca tara sa va mari considerabil accesul populatiei la internet. Medvedev a spus ca in viitorii ani 90 la suta din populatia Rusia ar urma sa aiba acces la internet.

Intr-un interviu cu serviciul rusesc al postului nostru de radio, Anatoly Ciubais, seful Corporatiei Ruse pentru Nanotehnologie si unul dintre arhitectii reformelor economice din anii 90, a spus ca a venit vremea ca Occidentul sa nu mai dea lectii Rusiei.

Anatoly Ciubais: ”Una din cele mai tipice greseli facute de Europa si de Occident, in general, a fost sa invete Rusie cum se fac lucrurile, si asta se mai intimpla din cind in cind si in plan politic. Este o incercare sa se dea lectii de democratie Rusiei, sa fim invatati ce inseamna sa aparam drepturile de proprietate. Nici nu pot sa-mi imaginez ceva mai distructiv decit aceasta abordare.

Forumul economic international de la Sankt Petersburg se va incheia miine, cu o sesiune la care va participa pe linga seful statului rus, presedintele Frantei Nicolas Sarkozy.

In ceea ce priveste relatia Rusiei cu Uniunea Europeana, intr-un interviu cu Wasll Street Journal, presedintele Rusiei a declarat ca tara sa este foarte interesata de stabilitatea economica a continentului si ca spera ca masurile adoptate de tarile din zona monedei unice europene sa aduca rezultate, si ca acest subiect se va afla pe agenda convorbirilor cu presedintele Frantei, la Sankt Petersburg, asa cum s-a aflat si pe agenda discutiilor cu cancelara Angela Merkel, de saptamana trecuta.

Chiar daca Uniunea Europeana nu are nevoie de sfatul Rusiei, a spus Medvedev in interviul cu Wall Street Journal, el sfatuieste Uniunea Europeana sa adopte un curs pragmatic si sa nu isi reduca prea dramatic bugetele, mai ales ca oamenii se opun planurilor de austeritate anuntate. Intrebat daca crede ca aceasta criza ar putea pune in pericol moneda unica europeana, Medvedev a raspuns ca „nu inca, dar pericolul nu trebuie exclus”.

In ceea ce priveste politica externa, presedintele Rusiei, care urmeaza sa faca prima sa vizita de stat la Washington saptamina viitoare, a spus ca regreta decizia Statelor Unite si a Uniunii Europene de a impune noi sanctiuni Iranului pentru ca nici America si nici Europa nu au nimic de pierdut din ele in timp ce Rusia si China, care intretin relatii economice cu Iranul, au. Iar in ceea ce priveste situatia din Kirghistan, Medevedev crede ca Statele Unite nu trebuie sa priveasca prezenta miltara la baza de la Manas drept o permanenta si ca subiectul urmeaza sa fie discutat.

Revenind la Forumul economic international de la Sankt Petersburg, corespondenta de la Radio Svododa Danila Galperovici sintetizeaza: ”Forumul economic de la Sankt Petersburg a fost intotdeauna un fel de dialog al surzilor. Strainii intreaba guvernul rus si comunitatea de afaceri cind va fi stabilita domnia legii si eliminata coruptia, iar oficialii si oligarhii rusi se fac ca nu aud intrebarea si raspund cu veselie da, da, veniti la noi cu investitiile voastre. Noi suntem pregatiti”.
XS
SM
MD
LG