Linkuri accesibilitate

Congresul moldovenilor din Rusia solicită cooperarea guvernului și a Mitropoliei Moldovei


Proiecte pentru asistarea migranților moldoveni aflați în dificultate în Rusia








Liderii Congresului moldovenilor din Rusia, organizatie ce vrea sa reprezinte cea mai numeroasa comunitate a cetatenilor moldoveni din afara tarii, se afla zilele acestea la Chisinau. Presedintele organizatiei, Alexandr Kalinin a declarat Europei Libere ca incearca sa lanseze, in partneriat cu guvernul si cu Mitropolia Moldovei, cateva proiecte ambitioase, destinate in primul rand moldovenilor aflati in dificultate si respectarii drepturilor lor cetatenesti, inclusiv a dreptului la vot.

Congresul moldovenilor isi propune sa aduca un plus de imagine Republicii Moldova, inclusiv prin deschiderea unui centru cultural la Moscova, dar si sa devina un soi de mediator in rezolvarea gravelor si numeroaselor probleme ale migrantilor moldoveni.

Alexandr Kalinin, presedintele Congresului moldovenilor din Rusia, spune ca in prezent se discuta despre posibilitatea ca Patriarhia rusa sa-i dea in folosinta Mitropoliei Moldovei un sediu bisericesc in orasul Moscova. Pe langa aceasta biserica, congresul ar putea gestiona un centru de reabilitare a cetatenilor moldoveni ajunsi in dificultate. Acestea pot fi persoane inselate de angajatori sau estorcate de bani de catre reprezentanti ai organelor de drept din Rusia, cersetori sau alte persoane scapate din sclavia traficantilor. Toti acestia ar putea gasi adapost si sustinere psihologica, juridica si materiala in viitorul centru de reabilitare.

Despre acest si alte proiecte, Alexandr Kalinin spune ca a discutat la intalnirile avute la Chisinau si cu reprezentanti ai guvernului – ministrii protectiei sociale, transporturilor, educatiei, culturii, de interne, conducerea Comisiei electorale centrale. Cu aceasta din urma, in parteneriat cu Ministerul tehnologiilor informationale, se discuta despre un proiect menit sa stabileasca ce intentii de a participa in alegeri ar avea cetatenii moldoveni din strainatate.

Oficial, in Federatia Rusa sunt intre 170 de mii si 250 de mii ce cetateni moldoveni, spune Alexandr Kalinin. Si mai multi au un statut de sedere ilegal, insa toti au dreptul la vot si acest drept autoritatile moldovene trebuie sa il asigure. Dar pentru a afla unde anume ar fi rational se deschida mai multe sectii de vot, e necesar sa se afle intentia migrantilor de a participa la alegeri. Congresul propune lansarea unui numar unic de SMS la care toti cetatenii moldoveni aflati peste hotare ar putea sa-si exprime aceasta inetntie printr-un mesaj trimis cu ajutorul telefonului mobil.

Presedintele congresului moldovenilor din Rusia, Alexandr Kalinin, crede proiectul ar putea fi unul de succes, daca va fi sustinut de autoritati si va avea si sprijinul mediatic necesar.
Previous Next

XS
SM
MD
LG