Linkuri accesibilitate

Alte euro-aberaţii stîngiste



Un proiect legislativ pentru etichetarea alimentelor s-a transformat într-o enciclopedie maniacală pe care plenul Parlamentului European a fost silit să o cerceteze şi voteze aproape două ore. Cauza: peste o sută de amendamente introduse de Socialişti, Ecologişti şi Liberali. Toate, rodul unei pasiuni obsesive, la marginea ipohondriei, pentru puritatea alimentelor.

Un rol egal în acest bataj obstrucţionist a fost jucat de ura nedisimulată împotriova marilor companii producătoare de alimente şi băuturi, aşezate în rolul de tartori capitalişti. Purismul bizar al acestei atitudini a atins paroxismul în cazul unui amendament care cerea specificarea vizibilă a sacrificului ritual. În cazul în care consumatorul se simte deranjat de acest gen de sacrificare, el trebuie să aibă un indiciu clar pe etichetă!

Altă perlă: un amendament ecologist, într-o rezoluţie despre situaţia din peninsula coreeană. Amendamentul cere instituirea unei comisii internaţionale de anchetă „cu participarea ambelor părţi”. Adică şi a RPD Coreene. Miza e incidentul grav soldat cu torpilarea şi scufundarea unei nave sud-coreene. Autorul atacului a fost stabilit dincolo de orice dubiu şi nimeni nu se mai îndoieşte că vasul a fost scufundat de un submarin nord-coreean. Ce vrea amedamentul nord-coreean? Să dea o platformă de exprimare propagandei comuniste nord coreene.

Interesant e că în cazul incidentului „flotila Gaza”, soldat cu uciderea a opt persoane după ciocniri cu un comando israelian, ecologiştii au cu totul alt punct de vedere: e nevoie de o comisie de anchetă internaţională, fără participarea Israelului. Căci, în viziunea stîngii militante, propaganda comunistă e mult mai credibilă şi îndreptăţită la cuvînt, decît statul Israel.

Traian Ungureanu

Fost parlamentar european (2009 – 2019), din partea PD-L (Partidul Democrat Liberal, apropiat președintelui Traina Băsescu) și ulterior a PNL (Partidul Național Liberal).

Jurnalist în România, între 1983-1988, Traian Ungureanu a lucrat la BBC, redacția pentru România, între 1989 – 2003. După care a devenit colaboratorul extern al Europei Libere, unde a scris despre politica din România și Europa, a ținut o cronică sportivă iar după ce a devenit europarlamentar, o cronică europeană. Semnează un blog politic și în fiecare vineri, un Jurnal de corespondent de la Londra.

Opiniile autorului nu reprezintă, neapărat, punctul de vedere al radio Europa Liberă.

XS
SM
MD
LG