Linkuri accesibilitate

Ușierii și portarii pe post de mesageri și tălmăcitori

Parlamentarii Europeni sînt primele victime ale Cupei Mondiale. Sesiunile taie meciurile. Parlamentarii ştiu că se joacă meciul pe care mor să-l vadă dar nu pot lipsi de la vot, din comisii sau de la dezbateri. Soluţii există dar nici una nu e perfectă.

Slovacii, de pildă, au plecat la intervale regulate din sală pentru a fura 5-10 minute de pe monitoarlele tv. La întoarcere, cei informaţi povesteau agitat ce văzuseră celor rămaşi în sală. Altă soluţie sînt televizoarele din birouri. Dezavantajul: linia tv a Parlamentului preia canale din toate statele membre dar numai unele televiziuni transmit Mondialele.

În consecinţă, subsemantul a văzut Spania-Elveţia cu comentariu olandez şi Italia-Paraguay cu comentariu norvegian. Şi asta pe sărite. Tot ce rămîne nelămurit se dezleagă seara, după 9 sau 10, cînd uşierii şi portarii expun doritorilor rezumatul zilei. Reacţiile se pot auzi la punctele de îmbarcare în maşini. E vorba de strigăte ascuţite care trădează bucuria sau deznădejdea.

În sfîrşit, elucidarea finală vine după 10 sau 11, acasă, cînd parlamentarii deschid televizorul pentru a urmări sintezele difuzate noaptea de canalele tv. După cîteva minute, un sforăit energic spune că a doua zi, tot uşierii şi portarii vor aduce clarificările.
XS
SM
MD
LG