Linkuri accesibilitate

Atmosfera rămîne volatilă în sudul Kirghistanului


Uzbeci din Osh ridică baricade pentru a împiedica noi atacuri asupra locuințelor lor

Confruntările inter-etnice începute cu 6 zile în urmă au creat un val de cîteva sute de mii de refugiați lipsiți de alimente, îmbrăcăminte, adăpost și medicamente
În sudul Kirghistanului, situaţia rămâne volatilă, principalele oraşe, Osh şi Jalal Abad sunt patrulate de forţe armate. Potrivit însă corespondentului Europei Libere la Osh, Bruce Pannier, militarii nu par pregătiţi pentru confruntările interetnice care au avut loc în ultimele zile. Soldaţii nu au nici măcar maşini suficiente ca să patruleze, constată Pannier, şi folosesc maşini obişnuite, confiscate .

Corespondentul Europei Libere la Osh mai relatează că a trecut pe lângă cartiere de uzbeci, complet arse şi distruse. Magazinele au vitrinele sparte, continuă corespondentul Europei Libere şi poţi vedea pe stradă cauciucuri arse, semn că multe maşini au fost incendiate.Desigur, cea mai mare problemă în acest moment este una umanitară: zeci de mii de uzbeci şi-au abandonat casele şi au trecut graniţa în Uzbekistan. O mare parte dintre refugiați se concentrează în jurul oraşului Andijan unde le lipseşte tot: mâncare, medicamente, îmbrăcăminte, corturi.

Crucea Roşie a trimis deja primele avioane cu ajutoare umanitare şi încă un avion este aşteptat vineri la Andijan, încărcat cu sute de corturi şi truse de prim ajutor. Crucea Roşie speră ca până la sfârşitul săptămânii numărul avioanelor cu autor umanitar să fie de peste 10.

Pe lângă aproape 100 de mii de uzbeci refugiaţi peste graniţă, Crucea Roşie vorbeşte de aproape 300 de mii de refugiaţi interni – majoritate tot uzbeci, dar nu numai. Comunitatea tătară din Osh vrea să părăsească oraşul, a declarat Europei Libere unul din liderii comunităţii locale. Din 4.300 de tătari numai 80 au reuşit să plece în Rusia. Pe străzile orasului se mai aud focuri de arme, relata liderul comunităţii tatar-başchire, informaţie care nu a putut fi confirmată de corespondenţii Europei Libere în oraş.

Se vorbeşte despre violuri, despre familii întregi care ar fi ars de viu în casele lor şi pentru toate aceste crime, uzbecii acuză persoane înarmate, îmbrăcate în tot cazul în uniforme kirghize. Un soldat kirghiz, de origine uzbecă, a relatat că militari din unitatea sa ar fi atacat etnici uzbeci deşi nu primiseră nici un ordin în acest sens.

Tensiunile au izbucnit pe 11 iunie şi s-au soldat până acum cu aproape 200 de morţi şi peste 2 mii de răniţi. Statele Unite au donat peste 10 milioane de dolari pentru ajutorarea refugiaţilor.
XS
SM
MD
LG