Linkuri accesibilitate

Spectacolul alegerilor de judecători de la CC


Alina Mungiu Pippid: “De ce îi ofera PDL, ca alternative în domeniul justitiei, doar pe aceia care nu prind primele locuri în PSD?”








Instabilitatea si neputinta consensului sunt caracteristicile momentului politic actual in Romania, asa cum rezulta din mai multe comentarii publicate azi. Editorialistul de la Evenimentul zilei, Silviu Sergi, arata ca guvernul condus de Emil Boc isi va pierde curand sustinerea politica, desi a supravietuit motiunii de cenzura. Amenintarea vine din mai multe parti: partidul format de parlamentarii independenti a anuntat deja ca se retrage de la guvernare daca masurile de austeritate nu sunt ridicate la sfarsitul anului, in timp ce Lucian Croitoru de la Banca Nationala, a spus deja ca aceste masuri trebuie sa dureze cel putin un an si jumatate-doi ca sa fie eficiente. Pe de alta parte, se mai arata in Evenimentul zilei, guvernul PDL va pierde sustinere prin dezertari din partid, pe fondul scaderii severe in sondaje - 10 procente. In aceasta conjunctura, restructurarea administratiei centrale, pe care ar trebui s-o opereze in saptamanile urmatoare ministrii PDL, are putine sanse, crede Silviu Sergiu.

In acelasi cotidian, Horia-Roman Patapievici se refera la alegerile de judecatori de la Curtea Constitutionala. Spectacolul dat de opozitie in Parlament, cu gesturi incredibile, pana la incaierari, demonstreaza, in opinia sa, miza enorma pe care a capatat-o aceasta institutie, chemata in ultima vreme sa arbitreze conflicte intre puteri pe care partidele nu le mai pot rezolva. De la suspendarea presedintelui Traian Basescu, in 2007, Curtea Constitutionala a preluat in mod straniu si periculos rolul de arbitru al sistemului politic, un rol indeplinit, in general, in Romania postcomunista, de seful statului. Cel care a ilustrat cel mai bine aceasta pozitie de putere a fost, se mai arata in comentariul din Evenimentul zilei, Ion Iliescu.

Si Alina Mungiu Pippidi se refera, in Romania libera, la alegerile pentru Curtea Constitutionala. Ea constata ca si pe acest teren victoriile Partidului Democrat Liberal – care a reusit sa-si plaseze majoritar propunerile – sunt foarte subrede. Doi dintre cei trei judecatori pe care i-a propus ar fi putut la fel de bine sa figureze pe listele social-democratilor. Altfel spus, nu se stie “de ce ii ofera PDL, ca alternative in domeniul justitiei, doar pe aceia care nu prind primele locuri in PSD”.
XS
SM
MD
LG