Linkuri accesibilitate

Deși afirmă contrariul, PCRM respinge ideea alegerii directe a șefului statului


Gheorghe Cojocaru
Gheorghe Cojocaru

Gheorghe Cojocaru: În condițiile în care liderul actual al PCRM nu mai poate pretinde un alt mandat, comuniștii n-au practic nicio șansă la președinție








Gheorghe Cojocaru: Alianța pentru Integrare Europeană a aruncat zarurile, lăsând să se întrevadă clar iminența unui referendum popular în toamnă, cel mai probabil, la care să se decidă alegerea prin vot direct a șefului statului. O decizie care este în consonanță cu voința unei majorități a alegătorilor, ce își dorește să aleagă șeful statului prin votul său, așa cum a fost până în 2001, și nu prin votul Parlamentului. După o perioadă de dezbateri în controversă, cu implicarea factorilor internaționali, astăzi nicio formațiune politică, inclusiv, comuniștii, nu mai contestă necesitatea alegerii Președintelui Republicii Moldova printr-un vot popular.

Europa Liberă: Deşi comuniştii s-au pliat pe voinţa majoritară, ei totuşi nu agrează ideea referendumului ca atare. Ei îl califică drept inutil şi costisitor. Or, într-o perioadă de criză, banii publici trebuie gestionați cu multă grijă, acest deziderat îl subsemnnează toată lumea. Să aibă oare dreptate comuniștii?

Gheorghe Cojocaru: Fosta guvernare comunistă nu poate servi drept model de administrare economă a banului public, dimpotrivă, dar, și aici sunt de acord cu afirmația Dvs, mijloacele financiare ale statului trebuie într-adevăr administrate cu mare grijă. Chestiunea banilor este mai curând un pretext pentru Partidul Comuniștilor pentru a-și justifica dezacordul de principiu cu soluția alegerii șefului statului prin vot direct. Calculul aici este simplu: fiind unul dintre partidele cu un sprijin stabil în jur de 30 la sută, comuniștii pot, teoretic, intra în diverse combinații parlamentare pentru a se instala la guvernare și a alege și șeful statului. Alegerea directă a Președintelui Republicii Moldova îi dezavantajează, iar în condițiile în care liderul actual al PCRM nu mai poate pretinde un alt mandat, comuniștii n-au practic nicio șansă să-și adjudece această funcție.

Europa Liberă: Și atunci care este logica acestui comportament preelectoral, din moment ce sprijină alegerea directă a șefului statului, dar nu sînt siguri de rezultatul votului, sau de beneficiile pe care le-ar putea obţine ?

Gheorghe Cojocaru: Este greu de înțeles care este logica PCRM. Probabil lideriii comunişti nu riscă să se pronunțe deschis împotriva acestei majorități a populației care își dorește să aleagă direct șeful statului și nu vrea să devină ținta tuturor atacurilor oponenților săi politici. Simțind încotro se îndreaptă evoluțiile politice, PCRM nu a avut curajul să-și apere pozițiile inițiale până la capăt. Comuniștii urmăresc să manevreze, să mențină de partea lor inițiativa politică, care, însă, deja nu le mai aparține.

Europa Liberă: Pe cine ar avantaja un eventual succes al referendumului, aşa cum îl aşteaptă Alianţa pentru Integrare Europeană?

Gheorghe Cojocaru: Ar avantaja înainte de toate societatea care își doreşte să revină la alegerea directă a preşedintelui. Dar ar avantaja și forțele politice care au inițiat acest referendum. Astfel, acestea ar pleca la viitoarele alegeri prezidențiale și parlamentare anticipate dintr-o poziție de favoriți ai competiției.

Europa Liberă: Contrar sondajelor de opinie în care majoritatea se pronunţă constant pentru alegerea direct a şefului statului, credeţi că s-ar putea oare produce un fiasco al referendumului programat pentru această toamnă?

Gheorghe Cojocaru: Nu cred și, mai mult decît atît, este puțin probabil ca Partidul Comuniștilor să încerce să submine direct desfășurarea acestui referendum, fie prin neparticipare deschisă, fie printr-un boicot tacit. Mai curând, rezultatele referendumului din toamnă vor depinde mai mult de evoluțiile social-economice, decât de poziția oponenților politici ai actualei guvernări democratice.
XS
SM
MD
LG