Linkuri accesibilitate

Raportul Coelho recomandă transferul de date prin Sistemul de Informatii Schengen către România şi Bulgaria


În caz că PE acceptă recomandarea se va trece la urmatoarele etape de eliminare a controalelor la frontierele interne ale UE cu Bulgaria și România







Romania şi Bulgaria ar putea obţine foarte curând o dată pentru eliminarea controalelor la frontiera cu spaţiul Schengen. În urma recentelor evaluări, Consiliul a ajuns la concluzia că cele două state membre asigură niveluri satisfăcătoare de protecţie a datelor, astfel încât intrarea în vigoare a deciziei Consiliului ar trebui să permită transferul de date prin Sistemul de Informatii Schengen către România şi Bulgaria.

Deputaţii europeni vor vota maine un raport redactat de eurodeputatul popular Carlos Coelho prin care Parlamentul îşi va da avizul cu privire la această decizie.

Pasul următor va fi adoptarea unei decizii separate care să stabilească data exactă pentru eliminarea controalelor la frontierele interne, preconizată a fi înainte de sfârşitul anului curent. Până la acea dată ambele state nu vor fi obligate să refuze intrarea pe teritoriul lor sau să expulzeze resortisanţi din state terţe pentru care un alt stat membru a emis o alertă SIS în scopul refuzului intrării.

In cazul in care maine, Parlamentul European va da unda verde raportului Coelho, in termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a documentului, Romania si Bulgaria ar trebui să informeze în scris Parlamentul European și Consiliul în legătură cu măsurile pe care intenționează să le ia ca urmare a recomandărilor formulate în rapoartele de evaluare și menționate în cadrul rapoartelor de monitorizare care nu au fost puse în aplicare până în prezent.”

Sistemul de Informaţii Schengen este o bază de date sofisticată utilizată de agenţiile de control de la frontieră pentru a schimba informaţii cu privire la persoane, în cadrul luptei împotriva criminalităţii şi a imigraţiei ilegale. Statele participante introduc date, numite „alerte”, referitoare la persoanele căutate sau dispărute, la bunurile pierdute sau furate, precum şi la interdicţiile de intrare. Aceasta este imediat şi direct accesibilă tuturor agenţilor de poliţie care acţionează în intervenţiile stradale şi altor autorităţi publice care au nevoie de informaţiile respective. Baza de date acoperă cea mai mare parte a Uniunii Europene, la care se adaugă Norvegia, Islanda şi Elveţia.

In expunerea de motive raportorul Colhio aminteste ca Romania si Bulgaria au adopat acquisul Schengen inca din 2007, când au aderat la UE.

In plus, o data cu adoptarea acestui proiect de decizie se va trece la urmatoarele etape de eliminare a controalelor la frontierele interne ale UE cu Bulgaria și România. Insa, precizeaza documentul abolirea frontierelor va face obiectul unei decizii separate a Consiliului, adoptată într-o etapă ulterioară, în urma unor noi evaluări.

Politigraf

XS
SM
MD
LG