Linkuri accesibilitate

În topul statelor cu risc de incapacitate de plată


Lucian Croitoru
Lucian Croitoru

Datoriile României însumează mai mult de jumătate din Produsul intern Brut







Peste 70 de miliarde de euro este datoria Romaniei pe termen mediu si lung, in crestere cu 7,4 la suta fata de finele anului trecut, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei. In acest moment datoriile tarii insumeaza mai mult de jumatate din Produsul intern Brut al Romaniei, iar Romania a fost inclusa in topul celor 10 state cele mai riscante din punct de vedere al datoriei externe, alaturi de state precum Argentina, Ucraina, Islanda, Lituania, Dubai, Bulgaria, Letonia, Venezuela si Kazahstan. Aceste tari au cel mai mare risc de incapacitate de plata dintr-un numar de 63 de Guverne care au imprumutat mari sume de bani, conform agenție Bloomberg.

Datoria externa a explodat chiar inainte de intrarea Romaniei in criza. De la o datorie de circa un miliard de dolari in 1991, Romania a invatat incet, dar temeinic, sa traiasca pe picior mare, din credite. Mai mult de un sfert din datoria externa apartine statului, care are nevoie de un miliard de euro lunar, doar pentru supravieturie. Riscul major pentru guvernul roman ar fi sa nu poata plati la timp imprumturile luate si sa fie nevoit sa se imprumute din alte parti cu dobinzi uriase pentru a-si onora creditele.

Romania va continua sa faca datorii, fiindca nu are deocamdata alte solutii, chiar daca intre timp a impus un program de austeritate, care a dus la scaderea dramatica a popularitatii guvernului. Opoztia care sustine ca ar fi mai putin dureroase cresterile taxelor decit taierea pensiilor si salariilor, este contrazisa si astazi de reprezentantii Bancii Nationale. “Masurile de reducere a cheltuielilor bugetare nu pot fi inversate atit timp cit cresterea economica a Romaniei nu se reia viguros, adica aproape de potentialul sau, situat in jur de 5%” spune Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului bancii centrale. Potrivit acestui expert exista deja semne pozitive pentru economia romaneasca, de pilda, reluarea exporturilor in ultimele sase-sapte luni. Specialistul Bancii Nationale explica pe de alta parte ca economia isi poate reveni cu adevarat doar odata cu revenirea investitiilor straine. Astfel economia romaneasca s-a prabusit in perioada crizei economice din 1997-1999, dar si-a revenit dupa 2002, anul primirii Romaniei in NATO, cind tara a cunoscut o expansiune.

Asadar mentinerea taxelor si impozitelor neschimbate si aplicarea in paralel a masurilor de austeritate prin reducerea aparatului bugetar si taierea salariilor si pensiilor de stat ar fi primul pas pentru revenirea Romaniei pe axa de interes a investitorilor straini.
XS
SM
MD
LG