Linkuri accesibilitate

Misiune de afaceri americană la Chișinău


Mark Gitenstein
Mark Gitenstein

Într-un interviu acordat Europei Libere cu ocazia lansării misiunii, ambasadorul american la București Mark Gitenstein a precizat că Moldova este atrăgătoare pentru companiile americane din cauza forței de muncă educate și a pămîntului bun pentru agricultură







Astazi la Chisinau a fost organizata o misiune americana de afaceri, de catre Camera de comert americana din Romania si de Camera de comert americana din Moldova. Au fost prezenti ambasadorul Statelor Unite la Chisinau, Asif Chaudry si ambasadorul american la Bucuresti, Mark Gitenstein. L-am intrebat, prin telefon pe ambasadorul Gitenstein ce poate oferi Moldova investitorilor americani, ce anume o face atractiva si in ce domenii.

Mark Gitenstein: ”Sunt mai multe domenii. Initii aici exista o forta de munca foarte educata si rafinata care nu este foarte scumpa, salariile nu sunt foarte mari, exista pamint bun pentru agricultura, pentru cei care sunt interesati in dezvoltarea agriculturii. Asadar, o forta de munca educata este utila pentru companiile de inalta tehnologie, calitatea buna a pamintului este atractiva pentru companiile interesate in agricultura precum Cargill sau Dole care este o companie mare de procesare a alimentelor, Cargill este o companie care se ocupa de depozitarea grinelor si semintelor, si sunt amindoua aici, in aceasta vizita. IBM si Motorola sunt si ele prezente, si ele sunt interesate in tehnologie si mai este si al treilea sector de interes, cel energetic. Acestea sunt 3 sau 4 domenii unde exista un potential urias”.

L-am intrebat pe ambasadorul Statelor Unite la Bucuresti, Mark Gitenstein daca nu este cumva neobisnuit ca un ambasador american din Romania sa vina impreuna cu reprezentantii Camerei de comert americane din Romania in Moldova ? Ce fel de mesaj ar putea transmite aceasta vizita lumii de afaceri din Moldova si… moldovenilor?

Mark Gitenstein: ”Statele Unite sunt foarte interesate in a ajuta democratiile emergente si cu economie de piata in dezvoltare si mai ales in cele apropiate geografic locului in care traiesc acum, apropiate de Bucuresti, si in al doilea rind, aceasta este si o prioritate a guvernului Romaniei de a intari democratia si economia de piata aici in Moldova si din acest motiv este important si pentru noi. Si al treilea motiv este ca eu sunt un moldovean american. Bunicul meu s-a nascut aici in Chisinau si a parasit Chisinaul in 1890 cind avea 12 ani si el a fost un om de afaceri in America asa ca putem spune ca Moldova este in genele mele. Acestea sunt trei motive pentru care sunt aici. Ma intereseaza pe mine si intereseaza guvernul meu, care doreste ca eu sa fac acest lucru. Este un alt fel de a ajuta la intarirea economiei de piata si a democratiei”.

L-am intrebat pe ambasadorul Statelor Unite la Bucuresti, Mark Gitenstein, in finalul acestui scurt interviu telefonic, ce i-a placut cel mai mult in aceasta vizita la Chisinau, ce ia cu el?

Mark Gitenstein: ”Ei bine, acum stau aici cu doi dintre verii mei pe care nu i-am cunoscut niciodata si, din punct de vedere personal, asta e cel mai important, dar cred ca din punct de vedere politic, ca ambasador al Statelor Unite, ce m-a impresionat cel mai mult este energia si interesul pe care guvernul si tinerii oamenii de afaceri de aici pe care i-am intilnit, le pun in aceasta misiune”.
XS
SM
MD
LG