Linkuri accesibilitate

Numai 22% din forța de muncă din România lucreaza în domeniul privat, față de 34% în Ucraina (Evenimentul zilei)

Forumul regional pe teme energetice de la Neptun este consemnat intr-o stire publicata de Adevarul si care informeaza ca Republica Moldova realizeaza studii pentru construirea unui terminal de gaze lichefiate in portul Giurgiulesti. Terminalul ar urma sa diminueze dependenta tarii de gazul rusesc, a declarat la Neptun viceministrul economiei Ilarion Popa, citat in Adevarul. Ziarul pomeneste si despre intentiile similare ale Romaniei – un terminal de gaze provenite din Azerbaidjan si lichefiate in Georgia – si respectiv ale Ucrainei, la Odessa.

Respingerea motiunii de cenzura in parlamentul de la Bucuresti este considerata de editorialistul de la Adevarul, Ion M. Ionita, o victorie “a la Boc”: adica o infrangere care il mentine in functie pe primul ministru democrat-liberal. Executivului ii raman insa de aplicat masurile de austeritate, dintre care nu ar trebui sa lipseasca restructurarea aparatului umflat din ministere, taierea salariilor exorbitante din companiile de stat si curatirea coruptiei din domeniul achizitiilor publice.

In Evenimentul zilei, Mircea Marian ironizeaza dezamagirea partidelor de opozitie, care de fapt nu au dorit ca motiunea de cenzura sa treaca. Tactica lor este, tocmai dimpotriva, “sa-i lase pe Boc si Basescu sa se compromita prin luarea unor masuri nepopulare”, in speranta ca Partidul Democrat Liberal va avea, la sfarsitul acestui ciclu parlamentar, soarta taranistilor, adica se va dezintegra. Mircea Marian se opreste si la revelatiile pe care le-a produs criza: in Romania numai 22% din forta de munca lucreaza in domeniul privat, fata de 43% in Germania si 34% in Ucraina.

Singura alternativa la pachetul de masuri anticriza asumat de guvern este detaliata in Romania libera de Cristian Ghinea. Ea nu vine dinspre opozitie, ci apartine liderului minoritatilor nationale din Parlament, Varujan Pambuccian, cel care a reusit sa convinga guvernul sa renunte la impozitarea unui domeniu extrem de important, cum este IT-ul. In esenta, Pambuccian sugereaza scaderea cotei unice de impozitare de la 16 la 4% si cresterea taxei pe valoarea adaugata de la 19% la 25%. Se pare ca Ministerul finantelor verifica deja prin simulari acest program, mai informeaza Romania libera.

Podcast Politigraf

XS
SM
MD
LG