Linkuri accesibilitate

O piață comună a realizării cărții românești


Leo Butnaru
Leo Butnaru

Leo Butnaru: „ Cred că este momentul cînd se recunoaște că valorile sînt aceleași, dacă este un autor important, oriunde s-ar afla în context românesc”







La actuala ediție a Tîrgului de Carte Bookfest, care s-a desfășurat la Romexpo a fost prezent și scriitorul Leo Butnaru pentru a-și lansa noul său volum de proză Ruleta Românească. L-am întrebat pe cunoscutul scriitor cît de vizibilă a fost cartea editată în Republica Moldova la tîrg?

Leo BUTNARU: „Cartea editată în Republica Moldova, cu ținută elegantă și valoare pentru întreg spațiul românesc, a avut ca totdeauna succes, altfel, nu cred că prezența editurilor ar merita riscul unor asemenea deplasări și ar justifica aceste cheltuieli. Așadar, prezența editurilor moldovenești ca totdeauna a fost remarcată.”

Dumitru CRUDU: „ Acuma e și o nouă tradiție de-a scoate cărți cu două moașe, cu două edituri, una din Chișinău și una din România. Și cartea ta tot așa a apărut?”

Leo BUTNARU: „ Da, cred că este momentul cînd se recunoaște, de facto, că valorile sînt aceleași, dacă este un autor important, oriunde s-ar afla în context românesc. Dar aici este și valoarea editurilor, că nu se adună edituri întîmplătoare. Rao este o celebră editură din București. Prut internațional are deja un loc aparte în contextul bio-bibliografic românesc. Și s-au găsit ca parteneri pentru o mai prestigioasă promovare a cărții și într-un spațiu și în celălalt și a deschide o piață comună a realizării cărții românești.”

Dumitru CRUDU: „ Ce titluri au făcut furori în cadrul tîrgului?”

Leo BUTNARU: „ Spre exemplu, a profesorului Giurescu despre perioada comunistă, care a adunat un auditoriu foarte numeros. Pe urmă, Grigore Cartianu a lansat volumul Sfîrșitul Ceaușeștilor. Să mori împușcat ca un animal sălbatic. E foarte documentată această lucrare care, sînt sigur, că va trezi și discuții, dar aduce și foarte multe noutăți în acest context. Ca totdeauna, holdingurile ca Humanitas sau Curtea Veche au prezentat autori celebri și toți au trezit interesul. De mai mult timp încoace, în zona editurilor din România s-au întîmplat niște despicări de apă: cele foarte importante, cele importante și cele care vin puternic din urmă, chiar în pofida caniculei și crizei. Așa că s-a lansat foarte multă carte bună.”
XS
SM
MD
LG