Linkuri accesibilitate

Boiko Borisov renunță la Belene și Burgas-Alexandroupolis


Șantierul centralei Belene în 2004
Șantierul centralei Belene în 2004

Premierul bulgar își justifică decizia invocînd motive ecologie în cazul oleoductului și economice în cazul centralei nucleare





"Din motive ecologice Bulgaria renunta la proiectul petrolier Burgas-Alexandroupolis. Ati vazut ce s-a întamplat în Golful Mexic", a declarat reporterilor primul ministru Boiko Borisov dupa ce s-a întalnit cu ambasadorii tarilor din UE. Ministrul economiei si energeticii, Traicio Traikov a fost surprins de declaratia premierului. Reactia sa dupa ce a amintit ca guvernul nu a luat o astfel de decizie a fost: „Ati visat. Nu cred ca Borisov a spus asa ceva.”

Saptamîna trecuta ministrul rus al energeticii Alexandr Smatko a avertizat ca daca Bulgaria ramane în continuare indecisa Rusia va putea îngheta Burgas-Alexandroupolis sau va cauta o alternativa – cel mai probabil – prin Turcia.

Premierul Borisov a mai spus ca din lipsa de bani Bulgaria nu va putea continua cu proiectul centralei atomoelectrice Belene în care au fost investite deja sute de milioane de euro.

„26 de miliarde de euro vor costa cele 4 reactoare pe care Rusia le va construi în Turcia. Aceasta face 6,5 de miliarde pe reactor. Eu nu pot baga tara în datorii de miliarde fara sa stiu cu ce le platesc”, a spus Borisov. El a amintit diferitele estimari ale predecesorului sau socialist Serghei Stanisev despre costul centralei Belene – între 4 si 8 miliarde euro. Primul ministru a declarat ca nu crede în corectitudinea acestor cifre. Singura solutie pentru Belene este un investitor strain pe care însa nu l-am gasit dupa retragerea din proiect a concernului german RWE.

Ex-ministrul energeticii Rumen Ovciarov a declarat ca decizia lui Borisov cu privire la Belene este dictata de interese americane. „Sper ca primul ministru întelege despre ce pierderi este vorba – politice, geopolitce dar si economice. Bulgaria va plati doua miliarde pentru a îngheta Belene în locul de a investi aceiasi suma pentru a avea cea mai ieftina centrala din Uniunea Europeana”, a spus Ovciarov, care este lider al organizatiei sofiote al PSB.
XS
SM
MD
LG